Αίγυπτος: Εκπέμπει SOS ο ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια μετά από 168 χρόνια ζωής

Εκπέμπει SOS ο ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια ο οποίος έχει 168 ολόκληρα χρόνια ζωής με παγκόσμια ιστορική διαδρομή και αναγνώριση και παράλληλα αποτελεί το σύμβολο της Ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. O αμείλικτος χρόνος στο πέρασμα του έχει αφήσει βαθιά χαραγμένα τα σημάδια πάνω στο ναό, κάτι που καθιστά άμεσα αναγκαία την αποκατάσταση της φθοράς του, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να παραμένει ανοικτός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, επισημαίνει την αναγκαιότητα να βρεθούν πόροι για την συντήρηση του Ναού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να σφραγιστεί.

Με φανερή την αγωνία για την διάσωση του ναού του Ευαγγελισμού, ο κ. Βαφειάδης, υπογραμμίζει:

«H Ελληνιστική Αλεξάνδρεια του πολιτισμού, των γραμμάτων και των επιστημών, η Αλεξάνδρεια των μεγάλων ευεργετών και του κλέους χτυπημένη από τη φθορά του χρόνου αναζητά την αρωγή της μητέρας πατρίδας, την οποία τόσο στήριξε στο σπουδαίο της παρελθόν. Αβέρωφ, Μπενάκης, Σαλβάγος, Τοσίτσας άφησαν παρακαταθήκη σπουδαία εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στην Ελλάδα. Οι πόροι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας φθίνουν όλο και περισσότερο και απευθύνουμε έκκληση σε ευήκοα ώτα για την ανακαίνιση του σπουδαίου μας ναού, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που κινδυνεύει να σφραγιστεί λόγω σημαντικών φθορών στην οροφή και τα θεμέλια».

Ειδικότερα, οι Έλληνες της διασποράς όπου κι αν στέριωσαν, μπορεί να διακρίθηκαν σε μια σειρά τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, η επιστήμη, τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά στηρίχθηκαν κυρίως και πάνω απ΄ όλα στην πίστη τους.

Ιδιαίτερα στην ιστορική Αλεξάνδρεια, που το ελληνικό στοιχείο ακόμα και σήμερα διαχέεται σε όλη την πόλη, η νησίδα πάνω στην οποία κρατήθηκαν και διασώθηκαν οι αρχές και οι αξίες των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, ήταν το τακτικό τους εκκλησίασμα. Παράλληλα, όμως και όχι τυχαία, οι Αιγυπτιώτες είχαν τοποθετήσει πολύ ψηλά τον ιερό καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η αρχιτεκτονική του αισθητική, το εντυπωσιακό μέγεθός του, η εσωτερική ναοδομία του, οι σπάνιες αγιογραφίες του, το περίλαμπρο ιερό του με την Αγία Τράπεζα, οι κυρίαρχοι στύλοι του και τα επιβλητικά καμπαναριά του, κατέστησαν τον ναό στολίδι της Ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ναός αποτελεί τον εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο Ελληνορθόδοξο ναό της Αφρικής.

Για όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί, είναι ένα μνημείο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής, ορθογώνιος χωρίς τρούλο και έχει εμβαδόν 1.155 τ.μ., ενώ ο αυλόγυρος του ναού φτάνει τα 2.053 τ.μ.

Η Ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας στην οποία ανήκει ο ιερός ναός, συνδέθηκε άρρηκτα μαζί του, μέσα από ένα ισχυρότατο παρελθόν που τον ανέδειξε ως το κέντρο όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και του Ελληνισμού στην χώρα του Νείλου.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: