"Αγώνας δρόμου" για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων

"Αγώνας δρόμου" για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων
Σε επόμενο μεγάλο της κυβέρνησης εξελίσσεται η ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην συμβολή που θα έχει η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων στην ανάπτυξη.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλλει 3,7 δισ. από τα 8,7 δισ. . Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του », είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν τα 8 δισ.€ ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3, 7 δισ.€ προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αντιστοιχεί στο 77,5% των αιτημάτων που εκκρεμούν. Υπό αξιολόγηση βρίσκονται αιτήματα που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις 1,1 δισ.€ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην πραγματική έφτασαν 2,2 δισ.€.

Ο ρύθμός πραγματικών πληρωμών μάλιστα αυξήθηκε τον Απρίλιο καθώς όταν ο μέσος όρος του πρώτου τριμήνου ήταν 430 εκατ.ε το μήνα τον Απρίλιο οι πληρωμές έφτασαν τα 750 εκατ.€ και αφορούσαν και σε δαπάνες και όχι μόνο σε επιστροφές φόρων.

«Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα. Η κατάσταση βελτιώνεται. Στόχος είναι να διατηρηθεί για τους αμέσως επόμενους μήνες ο ρυθμός αποπληρωμής των 750 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε τον Απρίλιο προκειμένου μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού να έχουμε καλύψει το 50% των πληρωμών. Στόχος είναι το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων να είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία», υπογράμμισε από την μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα πάντως των φορέων της γενικής κυβέρνησης «φρενάρουν» την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κάποιων δήμων που δεν έχουν καταρτίσει προυπολογισμούς έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποδέσμευση των χρημάτων παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές έχουν εγκριθεί αλλά και οι περιπτώσες του ΕΟΤ, του και του ΚΕΛΠΝΟ για τους οποίους έχει ζητηθεί δημοσιονομικός έλεγχος από τις εποπτεύουσες αρχές.

Συγκεκριμένα το Εργασίας έχει λαμβάνειν 1,1 δισεκατομμύρια € για την καταβολή ληξιπρόθεσμων . Μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 546 εκατ.€ ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί εντάλματα πληρωμών ύψους 330 εκατ.€. Για το Εσωτερικών το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει το 1 δισ., έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις 430 εκατ.€ ωστόσο μέχρι τώρα οι πραγματικές πληρωμές δεν έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ.€.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το υπουργείο Υγείας φτάνει τα 3,4 δισ.€, έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ.€, 657 εκατ.€ για τον και 814 εκατ.€ για τα νοσοκομεία. Βελτίωση στις πραγματικές πληρωμές κατέγραψαν τον Απρίλιο τα νοσοκομεία που απορρόφησαν 250 εκατ.€ παραπάνω. Τέλος για το υπουργείο Άμυνας έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 454 εκατ.€.

Στο μέλλον, πάντως, το Δημόσιο θα καλείται να καταβάλει τσουχτερούς τόκους σε περιπτωση που θα καθυστερεί πάνω από 60 ημέρες την αποπληρωμή οφειλών προς τους ιδιώτες. Μετά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας οι πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα πρέπει να γίνονται εντός 30 ημερών ή εντός 60 ημερών αν πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις, για ΝΠΔΔ που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και για τον ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση που η πληρωμή δεν γίνει εντός της προθεσμίς ο ιδιώτης θα μπορεί να διεκδικήσει τόκους υπερημερίας με επιτόκιο 8,5% μετά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου της ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη οδηγία θα αφορά και στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών.

Πηγή: http://www.megatv.com

- Posted using BlogPress from my iPad
"Αγώνας δρόμου" για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: