Άγνωστες «ιστορίες επικοινωνίας» στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Πώς βγήκε η φράση «πάρτε το μηδέν»; – Ποιος έκανε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου σε διάσημη Ελληνίδα»; Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα από μοναδικά εκθέματα

Για τις συλλογές, τα σπάνια εκθέματα και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, μίλησε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, η κυρία  Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. «Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών συμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό της Διεθνούς Μέρας Μουσείων. Φέτος, μέσα από ένα  πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα αφηγηθούμε άγνωστες «ιστορίες επικοινωνίας», όπως πώς βγήκε η φράση «πάρτε το μηδέν» ή ποιος έκανε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου σε διάσημη Ελληνίδα», είπε η κυρία Τζιμέα αναφορικά με τις δράσεις που προγραμματίζει το μουσείο.

 Το μουσείο του Ομίλου ΟΤΕ διαθέτει μία πλούσια συλλογή από 23.00 αρχεία και αντικείμενα. «Είναι ένα από τα λίγα μουσεία στην Ελλάδα, που έχουν καταγράψει, τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του», σημειώνει η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ. «Η έκθεση των συλλογών χωρίζεται σε δύο μεγάλες ιστορικές περιόδους: την «προηλεκτρική», που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο, και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο, με τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι και σχετικά πρόσφατα».

 Μιλώντας για την έκθεση του Μουσείου, η κυρία Τζιμέα στάθηκε στη «συλλογή από αυθεντικές-συλλεκτικές τηλεφωνικές συσκευές, από το 1880 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70, σπάνια τηλεγραφήματα, καθώς και χιλιάδες τηλεφωτογραφίες, με σημαντικά γεγονότα της πολιτικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής της χώρας. Για παράδειγμα, η συλλογή τηλεγραφημάτων περιλαμβάνει τηλεγραφήματα του 1859 (αρχή της τηλεγραφίας στην Ελλάδα), σημαντική ενότητα από τη Μικρασιατική  καταστροφή, επιστολικά Δελτάρια από τον πόλεμο του ’40, αλλά και ευχετήρια τηλεγραφήματα πολιτικών προσώπων της μεταπολεμικής Ελλάδας. Από τη συλλογή τηλεφωτογραφιών, θα ξεχωρίσω την αυθεντική φωτογραφία από την απονομή του πρώτου νόμπελ λογοτεχνίας στη χώρα μας, στο Γιώργο Σεφέρη».

Κάποια από τα εκθέματά του Μουσείου μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες του Ομίλου. «Από τα Εργαστήρια της Καλλιθέας -κομβική υπηρεσία του ΟΤΕ για τη συντήρηση και επισκευή τηλεφώνων- μας μετέφεραν σπάνιες τηλεφωνικές συσκευές. Έτσι, σήμερα διαθέτουμε μια εντελώς «διάφανη» αυτόματη επιτραπέζια συσκευή της ΙΤΤ, μοντέλο WE 500, του 1971, ελληνικής κατασκευής, που μπορεί να βλέπει κανείς το εσωτερικό της».

Το , έχει ως στόχο να παρουσιάζει με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, από την αρχαιότητα έως σήμερα και την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας. Να συμβάλλει  στο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δίνοντας πρόσβαση στα αρχεία και τις συλλογές του. Ταυτόχρονα προσφέρει μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις για τα παιδιά, τους μαθητές και τις οικογένειες, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την εκμάθηση και τη σχέση των νέων με τα μουσεία.

 «Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ είναι «ανοιχτό» στο κοινό. Δέχεται επισκέπτες όλων των ηλικιών και δημογραφικών προφίλ. Από μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, τους καθηγητές τους, μέχρι οικογένειες από όλη την Ελλάδα, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες», επισημαίνει η κυρία Τζιμέα. Κάθε χρόνο, το Μουσείο δέχεται πάνω από 14.000 επισκέπτες.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: