Αγία Σοφία: Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Καταδικάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Αττικής, με ψήφισμά του, την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψουν τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε το γεγονός «πρωτοφανή ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία και τη μισαλλοδοξία και προσβάλλει όχι μόνον τον χριστιανικό κόσμο, αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο». Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ανάδειξή του στα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΠΕΣΥ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι για κάθε Έλληνα η Αγία Σοφία αποτελεί κομμάτι της ψυχής του και για κάθε άνθρωπο ένα κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η απόφαση του Τούρκου πρόεδρου να το μετατρέψει σε τζαμί προσβάλλει όχι μόνον το χριστιανικό κόσμο αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Επίσης, χαρακτηρίζει το γεγονός ως δείγμα «αλλοίωσης του κοσμικού χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους» και πυροδότησης νέου γύρου εντάσεων και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επισημαίνει ότι παρακολουθεί με προβληματισμό την αντίδραση της Δύσης, αλλά και τη διφορούμενη στάση ισχυρών ορθόδοξων κρατών της Ανατολής, που φαίνεται ότι προτάσσουν το γεωπολιτικό συμφέρον τους απέναντι σε μία απόφαση που προσβάλλει τις αξίες που πρεσβεύει ο πολιτισμός μας.

Μπροστά στις εξελίξεις που διαμορφώνονται, το ΠΕΣΥ ζητά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων και στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει το πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εθνική προσπάθεια για να αναδειχθεί ο παγκόσμιος και οικουμενικός ρόλος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου όλης της ανθρωπότητας, πέραν της συναισθηματικής αξίας που έχει για τους Έλληνες. Επίσης, θα πρωτοστατήσει σε μία καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μέσω του περιφερειάρχη Αττικής, για την ανάδειξη του ζητήματος στα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Τέλος, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στη διαχρονική προσπάθεια να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σε έναν ετεροβαρή για τα εθνικά συμφέροντά μας διάλογο με τη γειτονική χώρα.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: