Αυτοκριτική Τσίπρα: Δεν θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015

Παρά το γεγονός ότι ο νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με τους δανειστές που άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση -μετά και την αποχώρηση των θεσμών από τις διαπραγματεύσεις- θυμίζει έντονα ημέρες του 2015, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται να χάνει την αισιοδοξία του και δηλώνει σίγουρος ότι όλα θα εξελιχθούν θετικά για την χώρα.

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Τσίπρας, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, είπε χαρακτηριστικά: «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει πολιτική λύση από τις Βρυξέλλες.

Τα λόγια αυτά του κ. Τσίπρα, βέβαια, συνιστούν μια πρωτοφανή, όσο και κυνική παραδχή ότι, όντως, η περίφημη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνησή του, το καλοκαίρι του 2015, υπήρξε εξαιρετικά οδυνηρή και είχε τεράστιες συνέπεις για τη χώρα.

Πάντως, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και εν αναμονή μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα ενημερώνει, ενδεχομένως, για σύγκληση Eurogroup κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει περισσότερη υπερβολική και «τεχνητή».

Ένα στοιχείο, πάντως, που μπορεί να επιτρέψει αισιοδοξία στον κ. Τσίπρα, είναι η συνεχιζόμενη στήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Και αυτό, καθώς ο πρωθυπουργός έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη 2η συνάντηση Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών, στις 20 Μαΐου στη Ρώμη, την οποία και έκανε αποδεκτή. Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε προσκαλέσει τον κ. Τσίπρα στην πρώτη συνάντηση στο Παρίσι.

Αποχώρησαν χωρίς ημερομηνία επιστροφής οι Τροϊκανοί

Νωρίτερα σήμερα, την αποχώρηση τους από την ελληνική πρωτεύουσα, λόγω του Πάσχα, ανακοίνωσαν και τυπικά οι εκπρόσωποι των θεσμών, σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος».

Ωστόσο, οι επικεφαλής των θεσμών δεν αναφέρουν πότε θα επανέλθουν στην Αθήνα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση κανέναν εφησυχασμό, αλλά ούτε και ευνοεί την καλλιέργεια κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας.

Για το λόγο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν, νωρίτερα σήμερα, για διαβουλεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Χθες, η κυβέρνηση επιδόθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση, απευθυνόμενη στο εσωτερικό κοινό με συνεχή ενημeρωτικά σημειώματα και με έκτακτο briefing της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, όπου επαναλάμβανε τη βασική της επιχειρηματολογία κατά του ΔΝΤ και επιχειρούσε να δημιουργήσει αίσθηση αισιοδοξίας και βεβαιότητας για τις εξελίξεις.

«Η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σημερινή ανακοίνωση των θεσμών.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για την οριστικοποίηση και των τελευταίων στοιχείων του συνολικού πακέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» καταλήγουν οι θεσμοί.

Αναλυτικά η λιτή κοινή δήλωση: «Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής».

Και ενώ οι επικεφαλής των ελεγκτών άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα πολύ σύντομα, η αλήθεια είναι ότι σαφής ημερομηνία για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, καθώς η επάνοδός τους στην ελληνική πρωτεύουσα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον και πότε θα συγκαλέσει το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως επισημαίνει σχετικά και η Κομισιόν.

Ο ίδιος, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, πάνω στον οποίο στρέφονται πλέον οι προβολείς, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του, έκανε λόγο για νομικά προβλήματα στο μηχανισμό εφαρμογής των έκτακτων προληπτικών μέτρων. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σειρά πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα αποτελούν ένα είδος εγγύησης» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «νομικά, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι λίγο περίπλοκο».

Επανέλαβε παράλληλα, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και εκτίμησε ότι αυτή θα πρέπει να επέλθει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε ισχύ, φυικά, παραμένει η δήλωσή του για σύγκληση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης σε συνεδρίαση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

ellada

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: