Αυτό είναι το ρομπότ «Αθηνά» που κατασκεύασε Αφγανός πρόσφυγας

Ο Αφγανός πρόσφυγας εγκατέλειψε την πατρίδα του πριν από τέσσερα και βρέθηκε στη χώρα μας ευελπιστώντας σ΄ένα καλύτερο «αύριο» — Δημιούργησε το ρομπότ από ανακυκλώσιμα αντικείμενα που βρήκε στο δρόμο, όπως σωλήνες και σπασμένα παιχνίδια

Μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας στους συμπατριώτες του, ο Αφγανός πρόσφυγας, Σαιντουλάχ Καρίμι, κατασκεύασε ένα ρομπότ που το βάπτισε «Αθηνά».

Το ρομπότ κάνει ακριβώς ό,τι κάνει ο ίδιος. Όταν ο Καρίμι ισιώνει το χέρι του, το κάνει και η Αθηνά. Όταν το κάνει γροθιά και μετά ανοίγει τα δάχτυλά του, το ίδιο κάνει και η Αθηνά.

Ο Αφγανός πρόσφυγας εγκατέλειψε την πατρίδα του πριν από τέσσερα χρόνια και βρέθηκε στη χώρα μας ευελπιστώντας σ΄ένα καλύτερο «αύριο».

Όπως ο ίδιος εξηγεί στους «New York Times», δημιούργησε το ρομπότ από σκουπίδια ή, όπως προτιμά να λέει από «ανακυκλώσιμα αντικείμενα» που βρήκε στο δρόμο, όπως σωλήνες και σπασμένα παιχνίδια.

Για τον ταλαντούχο Αφγανό, η «Αθηνά» είναι κάτι περισσότερο από ένα ρομπότ.

Ο Καρίμι εξηγεί πως η «Αθηνά συμβολίζει τι μπορούν να επιτύχουν οι πρόσφυγες και να συνεισφέρουν στη νέα τους πατρίδα —  αν τους δοθεί η ευκαιρία. Σε μια εποχή που χιλιάδες Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους με κάτι περισσότερο από το περιεχόμενο μιας βαλίτσας, ο Καρίμι έρχεται να δείξει τις ικανότητές του και τις ικανότητες των προσφύγων», όπως ο ίδιος επισημαίνει εξηγεί.

Τα δάχτυλα της «Αθηνάς» δημιουργήθηκαν από τις μπλε λαβές των ξυραφιών Gillette: «Δοκίμασα την οδοντόβουρτσα, αλλά οι λαβές του ξυραφιού λειτουργούσαν καλύτερα», είπε.

Ο Καρίμι έφτιαξε τα πόδια και τα άκρα από πλαστικά μπουκάλια που έψησε στο φούρνο του. Επιπλέον, χρησιμοποίησε τροχούς βαλίτσας για τις αρθρώσεις των αστραγάλων και ενίσχυσε τα γόνατα του ρομπότ με μέταλλο από CD player.

Ο 52χρονος Καρίμι υποστηρίζει ότι η «Αθηνά» κοσμεί το εργαστήριό του, ένα μικρό δωμάτιο χωρίς παράθυρα στο διαμέρισμα της οικογένειάς του κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας.

Στην πατρίδα του είχε εξειδικευτεί σε τεχνητά μέλη και νάρθηκες. Έφτασε στην Αθήνα το 2017 με την οικογένειά του και, όπως παραδέχεται, δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά με το επιχείρημα ότι «εδώ δεν είναι Αφγανιστάν αλλά Ευρώπη…».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: