Αυτές είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσετε μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Αυτές είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσετε μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Αυτές είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσετε μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Τρείς(3) μόλις ημέρες έχουν στη διάθεσή τους έως και την 31 Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι προκειμένου να διευθετήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες έτσι ώστε να αποφύγουν πρόστιμα, υπενθυμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Μέχρι, λοιπόν, το τέλος της χρονιάς, οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις:

i). έως ‪31/12/18 τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ του 2019, ενώ πάντα δίνεται παράταση λίγων ημερών. Τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνουν πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενους με το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. . Σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με διπλάσια τέλη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλομένων τελών.

ii). έως τις ‪31/12/18‬ οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν την τέταρτη δόση του φετινού . Αν δεν το πράξουν, τότε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι η πέμπτη και τελευταία δόση του , έχει οριστεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

iii). έως τις ‪31/12/18 οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο, θα πρέπει να καταβάλουν την μηνιαία δόση για τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αποβλέπει στην είσπραξη φόρων συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο, προκειμένου να πιάσει τον ετήσιο στόχο για τα έσοδα.

iv). έως τις ‪‪31/12/18  πραγματοποιείται η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

v). έως τις ‪31/12/18 πραγματοποιείται η υποβολή των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

vi). έως τις ‪31/12/18  πραγματοποιείται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και των ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

vii). έως τις ‪‪31/12/18 πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος,

viii). έως τις‪31/12/18 ‬ πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων φορολογούμενων,

ix). έως τις ‪31/12/18  πραγματοποιείται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, είτε επειδή επέστρεψαν στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους, εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε,

x). έως τις ‪31/12/18 ‬πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018,

xi). έως τις ‪31/12/18 ‬πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης αναστολής πληρωμής ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα και

xii). έως τις ‪31/12/18 πραγματοποιείται η καταβολή του 1/4 του οφειλόμενου φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας και του 1/4 της εισφοράς επί του συναλλάγματος εταιρειών του άρθ. 25 του ν.27/1975.

xiii). έως ‪31/12/18 η Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Νοεμβρίου.

xiv). έως ‪‪31/12/18 η Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Νοεμβρίου

xv). έως ‪‪31/12/18 στον Ε.Φ.Κ.Α. υποβολή Α.Π.Δ. για εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων μηνός Νοεμβρίου, ηλεκτρονικά ή σε υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων – Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.

xvi). έως ‪31/12/18 η δήλωση και καταβολή φόρου ασφαλίστρων που αναλογεί στα ακαθάριστα έσοδα του 3ου τριμήνου (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου).

xvii). Λοιπές υποχρεώσεις έως ‪31.12.18

α) Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα.

β)Τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μηνός Οκτώβριο.

γ)Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου (περιόδου Νοεμβρίου.

δ)Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (Αφορά στο μήνα Οκτώβριο.

ε)Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού – Οκτώβριος. στ)Απόδοση φόρου διαμονής (άρθ. 53 ν.4389/2016) μηνός Νοεμβρίου.

ζ)Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (2% υπέρ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και υποβολή Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (Α.Κ.Ε.Ε.Δ.) επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, για την τιμολογημένη δαπάνη του προηγούμενου μήνα.

η)Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Οκτωβρίου.

θ)Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (Φ.Μ.Υ.), συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα (Περιόδου Οκτωβρίου.

ι)Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Οκτωβρίου).

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν επίσης φροντίσει πιό συγκεκριμένα για τα εξής:

Υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων για τις ακινήτων

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 01/01/2019 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) και να έχουν πληρώσει εφάπαξ τους αναλογούντες φόρους έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του Φ.Μ.Α που θα επιφέρει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Να σημειωθεί ότι η δήλωση φόρου μεταβίβασης πρέπει να υποβληθεί από τον αγοραστή του ακινήτου στην αρμόδια ΔΟΥ, σε δύο αντίτυπα (ένα για τον υπάλληλο της ΔΟΥ και ένα για βεβαίωση και παράδοση στον συμβαλλόμενο).

Ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ σε υποκατάστημα τράπεζας ή στα Ε.Λ.Τ.Α. με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

Στις περιοχές που εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, κατά την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α., ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε αυτήν την αντικειμενική του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος.

O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.

Υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» οχημάτων

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι αποφάσισαν να μην τα κυκλοφορούν από το νέο έτος -με σκοπό την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και, υπό περιπτώσεις, τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης- θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και ‪την 31η Δεκεμβρίου 2018

Με την έγκαιρη υποβολή (έως τις ‪31/12/2018) επιτυγχάνονται τα εξής:

α) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2019.

β) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2019. Επιπλέον, όσοι εξ” αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2010 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας για το έτος 2019. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.

γ) Οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2019. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2020 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.

Οι πινακίδες παραμένουν στην . για χρονικό διάστημα δύο ετών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.

Υποβολή δηλώσεων για Δωρεές-γονικές παροχές

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις ‪31/12/2018  θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2019 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η Εφορία.

Εφάπαξ εξόφληση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ, μοτοσικλετών και των υπολοίπων οχημάτων για το έτος 2019

Τα ποσά των τελών κυκλοφορίας του έτους 2019 κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31-10-2010. Για όσα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνονται από 75 έως 1.490 ευρώ ανάλογα με τον μικτό τους βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνονται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010, τα τέλη υπολογίζονται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ.Χ. τα τέλη κυμαίνονται από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά), τα τέλη κλιμακώνονται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων από 210 έως και 595 ευρώ.

Η εξόφληση των τελών πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω e-banking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛ.Τ.Α., οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: