Αυτές είναι οι 440.000 «δουλειές» που υποσχέθηκε ο Σαμαράς

Αυτές είναι οι 440.000 «δουλειές» που υποσχέθηκε ο Σαμαράς

Τον κατάλογο με τις 440.000 θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν μέσα στη διετία 2014-2015 με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου δίνοντας στη δημοσιότητα την ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επιδοτήσεις επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας (τα γνωστά vouchers), θέσεις κοινωνικής εργασίας και πλήθος άλλων προγραμμάτων τα οποία θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος ο Αντώνης , κατέταξε τις 440.000 θέσεις σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες. Ακολουθούμε λοιπόν τη δική του κατάταξη:

A. «Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, αφορούν 114 χιλιάδες ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα» υποστήριξε ο . Αυτά τα προγράμματα είναι:

  1. η «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα voucherτα οποία ξεκίνησαν να δίνονται από πέρυσι στους νέους προκειμένου να αποκτήσουν τη δυνατότητα κατάρτισης εισπράττοντας ταυτόχρονα και ένα ποσό της τάξεως των 2700 . Μάλιστα η προθεσμία για τους τελευταίους που δεν έχουν παραλάβει ακόμη την επιταγή, εκπνέει την Παρασκευή.
  2. η επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων (θα διατεθούν ποσά έως 10.000 ευρώ για τη σύσταση επιχειρήσεων από νέους)
  3. την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών. Για κάθε ημέρα απασχόλησης, οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν 15 ευρώ με ανώτατο όριο τα 450 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα προσλάβουν με ελάχιστο ή και καθόλου . Η επιδότηση θα διαρκεί για 12 μήνες
  4. την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης
  5. την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
  6. τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
  7. την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
  8. παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής

B. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (σ.σ έχει ήδη εξαγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας και αναμένεται να τρέξει μετά τον Μαίο). Ο πυλώνας αυτό θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δε φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος που υπολογίζονται σε 240 χιλιάδες θα έχουν την ευκαιρία:

  1. είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
  2. είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
  3. είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην αυτή.

Στις περιπτώσεις προγραμμάτων κατάρτισης ή μαθητείας θα υπάρχει και η σχετική πιστοποίηση. Ώστε, πέρα από την ευκαιρία της άμεσης πρόσληψης, να μείνει στον δικαιούχο το επαγγελματικό εφόδιο μαζί με την προϋπηρεσία.

«Στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο. Κι αυτά τα προγράμματα είναι εξειδικευμένα για μαθητεία, για κατάρτιση, για πρώτη επαγγελματική εμπειρία, για νέους από ευπαθείς ομάδες και για νεανική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, θα καλύψει εκείνους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, εκτός επιμόρφωσης και εκτός εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Γ. Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για τις γνωστές θέσεις απασχόλησης για πέντε μήνες με την αμοιβή των 490 ευρώ.

Πηγή: fpress

xespao

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: