Αυτά είναι τα πρόσωπα που έρχονται ως εκπρόσωποι των Θεσμών

Αυτά είναι τα πρόσωπα που έρχονται ως εκπρόσωποι των Θεσμών

Πολλά σχόλια προκαλεί η νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου πριν ακόμα φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Ρουμάνα οικονομολόγος, γνωστή από τη θητεία της στην είναι ένα από τα τρία νέα στελέχη του «κουαρτέτου», το οποίο αντικαθιστά την τρόικα, καθώς προστίθεται ο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Eκτός από την κυρία Βελκουλέσκου, στην Αθήνα αναμένονται επίσης γνωστά και νέα πρόσωπα:

Νέος επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ο Ράσμους Ρέφερ, ο οποίος αντικατέστησε εδώ και λίγους μήνες τον Κλάους Μαζούχ, το μοναδικό στέλεχος που είχε απομείνει από την αρχική τρόικα, η οποία έφτασε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010.

Ο κ. Ρέφερ διαθέτει προϋπηρεσία στην τριμερή της Πορτογαλίας.

Παρών θα είναι επίσης ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής και διεθνών σχέσεων του ESM και αρμόδιος συντονιστής για την Ελλάδα.

Μαζί του θα είναι η Μαριαλένα Αθανασοπούλου, η οποία έχει εργαστεί για λογαριασμό των αποστολών του ΔΝΤ τα προηγούμενα και περνάει πλέον στο κλιμάκιο του ESM.

Κεντρικό ρόλο θα έχει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, γνωστός εδώ και καιρό στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφού αντικατέστησε από το 2013 τον Ματίας Μορς και έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα.

Η κυρία Βελκουλέσκου διαδέχθηκε αυτή την εβδομάδα τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ από πλευράς ΔΝΤ.

Ο τελευταίος αποχωρεί ως αποτυχημένος, καθώς δεν κατάφερε να συμβάλει στο κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου 2.

Δημιούργησε περιττές εντάσεις στις επαφές, τόσο με την του Αντώνη Σαμαρά, όσο και με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Γκογιάλ ήταν υπερβολικά αυστηρός, ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια του προγράμματος. Ήταν άκαμπτος και χωρίς τη δυνατότητα να διακρίνει ανάμεσα στα σημαντικά από τα δευτερεύοντα θέματα της αξιολόγησης», αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» διπλωματικές πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυρία Βελκουλέσκου έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον προκάτοχό της και «την ικανότητα να ιεραρχεί προτεραιότητες και να σταθμίζει τα δεδομένα της συγκυρίας».

Παρά το εντυπωσιακό βιογραφικό της, η Ρουμάνα οικονομολόγος δημιούργησε εντάσεις στην Κύπρο, στην οποία βρέθηκε στις αρχές του 2013 και συνέδεσε τη θητεία της με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Αργότερα μετακινήθηκε στη Σλοβενία.

Διαστάσεις στον κυπριακό Τύπο έλαβε μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να προέβαλε νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν σε έκρηξη τον Κύπριο πρόεδρο.

«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου», φέρεται να της είπε οργισμένος.

Κάποιοι λένε ότι έριξε κάτω και μια καρέκλα.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: