Αυστηρότερους νόμους για όσους δικηγόρους κατηγορούνται για τρομοκρατία θέλει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε να αφαιρείται η άδεια των δικηγόρων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, έπειτα από τις διαδηλώσεις για τον θάνατο μιας δικηγόρου απεργού πείνας την περασμένη εβδομάδα.

Η Εμπρού Τιμτίκ πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από απεργία πείνας 238 ημερών μετά την καταδίκη της πέρυσι για φερόμενη ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ήταν μέλος του Σύγχρονου Δικηγορικού Συλλόγου (CHD), μιας αριστερής οργάνωσης που κατηγορείται για στενές σχέσεις με το εκτός νόμου Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μιας μαρξιστικής οργάνωσης.

Μετά τον θάνατό της ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης ανήρτησε μια αφίσα της Τιμτίκ έξω από τα κεντρικά του γραφεία, σε μια διαμαρτυρία την οποία απέρριψε ο Ερντογάν.

«Θα έπρεπε να συζητάμε αν μέθοδοι όπως η αποβολή από το επάγγελμα θα έπρεπε να εισαχθούν για τους δικηγόρους», δήλωσε σε δικαστές και εισαγγελείς σε μια τελετή στην Άγκυρα.

Ακριβώς όπως οι κλέφτες δεν πρέπει να καλούνται για να υπερασπιστούν διαρρήκτες, «ένας δικηγόρος ο οποίος υπερασπίζεται τρομοκράτες δεν πρέπει να είναι τρομοκράτης», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε βαθιά λύπη για τον θάνατο της Τιμτίκ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών. Η ΕΕ ανέφερε πως ήταν η τέταρτη κρατούμενη που πέθανε φέτος ως αποτέλεσμα απεργίας πείνας.

«Το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα τους για μια δίκαιη δίκη καταδεικνύει οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», είπε.

Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων αλλαγών στη δομή των τουρκικών δικηγορικών συλλόγων, πολλοί από τους οποίους έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο. Οι αλλαγές θα εξασθενίσουν τις εξουσίες τους καθώς επιτρέπεται η λειτουργία πολλαπλών συλλόγων, αντί για έναν μόνο, σε κάθε επαρχία.

«Είναι πολύ οδυνηρό ότι οι σύλλογοι, που θα έπρεπε να είναι θεσμοί δικαιοσύνης, μετατράπηκαν στην πίσω αυλή τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν για τη μεταρρύθμιση των δικηγορικών συλλόγων.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: