Αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά: Τηρούμε τους νέους κανόνες αλλιώς επιστρέφουμε σε περιορισμούς

Κατά την αναλυτική ενημέρωση που ακολούθησε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα και την προσεκτική επάνοδο στη νέα κανονικότητα όπως ονομάστηκε, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις για τον τομέα ευθύνης του.

«Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται από το μένουμε σπίτι στο περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον είναι ότι τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου»,τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα.

«Παραμένουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές…Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε. Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών. Τόσο απλά!» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα, τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς. Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή, αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε εκτενή αναφορά στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία «ο κρατικός μηχανισμός επιτήρησε, και προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων». Σε ό,τι αφορά στην νέα κατάσταση, ανέφερε τα παρακάτω:

  • Μέχρι τις 4 Μαϊου ισχύουν χωρίς «εκπτώσεις» τα ήδη ισχύοντα μέτρα και το δόγμα «μένουμε σπίτι».
  • Από την Δευτέρα 4 Μαΐου, «το σχέδιό, το καθημερινό στοίχημα τροποποιείται», αλλά:

- Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου.

- Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.

- Εφ” όσον τηρηθούν συντριπτικά τα παραπάνω και με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά, και τις προτάσεις των επιστημόνων, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα.

«Η Πολιτική Προστασία και όλος ο μηχανισμός της, παραμένει εδώ και στη νέα φάση, ενισχυμένη, με επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα, κάθετη, εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας, η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένας εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά! Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό!».

«Εφαρμόζουμε τους κανόνες! Βγαίνουμε σταδιακά αλλά σταθερά νικητές. Καλή δύναμη σε όλους» κατέληξε ο υφυπουργός.

Περαιτέρω σημείωσε πως μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε, πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ρεαλιστές.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε ημέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή, και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο».

Το αναλυτικό σχέδιο της άρσης των μέτρων παρουσίασαν:

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου “Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πολιτική

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: