Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Ρωσία: Αποσυρθείτε από τη Ζαπορίζια, το ηλεκτρικό ρεύμα ανήκει στους Ουκρανούς

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε απόψε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να ιδιοποιηθεί την πυρηνική ενέργεια της Ουκρανίας, όπου νωρίτερα σήμερα ο κατεχόμενος από τους Ρώσους πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το εθνικό δίκτυο.

«Ο ηλεκτρισμός που παράγει ανήκει εκ των πραγμάτων στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο σταθμός από το ουκρανικό δίκτυο για να ανακατευθυνθεί (το ρεύμα) στις κατεχόμενες περιοχές απαράδεκτη», είπε στους δημοσιογράφους ο Βεντάντ Πατέλ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Καμία χώρα δεν θα έπρεπε να μετατρέπει έναν πυρηνικό σταθμό σε πεδίο μάχης και αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να ιδιοποιηθεί την ενέργεια του σταθμού ή να τον χρησιμοποιήσει σαν όπλο», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει μέχρι τώρα ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια, πρόσθεσε ο Πατέλ, χαιρετίζοντας «το θάρρος και την ανιδιοτέλεια» των Ουκρανών που εξακολουθούν να εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι Ρώσοι πρέπει να αποσυρθούν από τον σταθμό και να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η Μπόνι Τζένκινς, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είπε ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του σταθμού. «Οι ενέργειες (των Ρώσων) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δημιουργούν τον κίνδυνο ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος, που θα μπορούσε να πλήξει όχι μόνο τους Ουκρανούς και το περιβάλλον τους αλλά και τις γειτονικές χώρες και όλη τη διεθνή κοινότητα», τόνισε. Ο κίνδυνος αυτός «θα μπορούσε να εξαλειφθεί» αν η Ρωσία παραδώσει τον έλεγχο του σταθμού στην Ουκρανία και αποσυρθεί πλήρως από τη χώρα αυτήν, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: