Αφγανιστάν: Στην τελική φάση η επιχείρηση εκκένωσης υπό την απειλή για νέα επίθεση του ISIS

Για «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή επίθεσης κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μιλούν οι ΗΠΑ που κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν — Λίγο παραπάνω από χίλιοι άνθρωποι μένει να απομακρυνθούν έως τη D-Day που είναι η Τρίτη

Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανή μια ακόμη επίθεση από τζιχαντιστές.

Λίγο νωρίτερα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες εκ νέου για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την επίθεση που άφησε πάνω από 170 νεκρούς στην ίδια τοποθεσία.

«Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (…) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμα προειδοποίησης.

Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι χθες Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (ώρες Ελλάδας) περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας.

Οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν και οι αμερικανικές δυνάμεις που αποχωρούν προσβλέπουν σε μία ταχεία παράδοση του αεροδρομίου στην Καμπούλ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Αναμένουμε για το τελευταίο νεύμα των Αμερικανών για εξασφαλίσουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ» δήλωσε ανώνυμα ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν που πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, μετά από μία ελαφρά προέλαση κατά της κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη της Δύσης, διαθέτουν μία ομάδα ειδικών σε τεχνικά θέματα, αλλά και μηχανικών με υψηλά προσόντα, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: