Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προχωρούν στο Παντζσίρ – Φόβοι για εμφύλιο που θα φέρει την άνοδο του ISIS

Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας, προειδοποιεί πρώην αντιπρόεδρος της χώρας — Πρόβλημα τροφοδοσίας τις τελευταίες ημέρες — Απώλειες από τους Ταλιμπάν και τους θύλακες αντίστασης στο Παντζσίρ

Σκληρές μάχες μαίνονται στην περιφέρεια Παντζσίρ στο Αφγανιστάν, κι ενώ ανώτατος Αμερικανός στρατηγός προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν ευρύτερο εμφύλιο, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την άνοδο τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας προειδοποίησε για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ και τις γιορτές για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τη Δευτέρα, μετά από 20 χρόνια πολέμου, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να σπάσουν τον τελευταίο αντιστασιακό θύλακα στην κοιλάδα του Παντζσίρ.

Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει διαλυθεί, ενώ πολλές τράπεζες στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις είναι κλειστές και ρευστοποιούν τα κέρδη τους.

Πρόβλημα υπάρχει και στις αλυσίδες τροφοδοσίας, καθώς τα αεροδρόμια έχουν κλείσει. Το 1/3 της χώρας αντιμετωπίζει επισιτιστική και οικονομική ανασφάλεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, αν και κάποιες πτήσεις ξεκίνησαν μεταξύ της Καμπούλ και τριών μεγάλων πόλεων.

Φόβοι για ευρύτερο εμφύλιο

Οι Ταλιμπάν, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιήσει το καθεστώς τους, θέλουν να δείξουν πιο μετριοπαθείς. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι κυβερνητικοί εργαζόμενοι όπως και οι γυναίκες κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά, ωστόσο χαμηλόβαθμοι Ταλιμπάν κάλεσαν γυναίκες να παραμείνουν στο σπίτι.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια διατάχθηκε να ανοίξουν. Ωστόσο, ο φόβος κρατά μακριά φοιτητές και καθηγητές.

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, μιλώντας στο Fox News, εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ευρύτερο εμφύλιο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επανασυγκρότηση της Αλ Κάιντα ή την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν αναφέρουν πολύ δυνατές συγκρούσεις στο Παντζσίρ. Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες τις τελευταίες ημέρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: