Αφγανιστάν: «Κηδείες» σε Βρετανούς, Γάλλους και ΝΑΤΟικούς κάνουν οι Ταλιμπάν – Δείτε βίντεο

«Νικήσαμε με τα καλάσνικοφ» δηλώνει ο διοικητής των Ταλιμπάν — Εκατοντάδες Ταλιμπάν κρατώντας στους ώμους ψεύτικα φέρετρα έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Χοστ — Ισλαμιστές φωτογραφίζονται στα κατασχεμένα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων

Σε «εικονικές» κηδείες των αμερικανικών βρετανικών, γαλλικών και δυνάμεων προχώρησαν νωρίτερα την Τρίτη οι Ταλιμπάν, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για να γιορτάσουν το τέλος του 20ετούς πολέμου με τη Δύση.

Ταλιμπάν κρατώντας στους ώμους τους ψεύτικα φέρετρα που ήταν τυλιγμένα με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Χοστ.



Την ίδια ώρα στην Κανταχάρ, που είναι ένα παραδοσιακό προπύργιο των Ταλιμπάν χιλιάδες άνθρωποι κυμάτιζαν λευκές σημαίες των ισλαμιστών.  Παράλληλα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν έβγαζαν φωτογραφίες μπροστά σε αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων που κατασχέθηκαν τις προηγούμενες μέρες. 





Αυτές οι εικόνες έρχονται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση σκηνών εορτασμού από την Καμπούλ. Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα αμέσως μόλις αποχώρησε το τελευταίο αεροπλάνο με Αμερικανούς στρατιώτες.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν ανήκει σε «όλους» τους Αφγανούς, δήλωσε σήμερα ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ισλαμιστικό κίνημα θέλει να διατηρήσει «καλές διπλωματικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ.

Μεγάλη Βρετανία: Την παραίτηση Ρααμπ ζητούν οι επικριτές του

Την ώρα που οι εορτασμοί για τη φυγή των Δυτικών καλά κρατούν στο Αφγανιστάν, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής. Συγκεκριμένα  οι επικριτές του ζητούν την παραίτησή του, επειδή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την αποχώρηση των στρατευμάτων και πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ εκείνος έκανε διακοπές στην Κρήτη.

Απαντώντας ο κ. Ραάμπ κατηγόρησε τους επικριτές του για «ανεύθυνες» ενημερώσεις στον Τύπο ενώ η εκκένωση της Καμπούλ ήταν σε εξέλιξη. Ακόμη αρνήθηκε τις αναφορές με βάση τις οποίες η επίθεση αυτοκτονίας του ISIS-K είχε περισσότερα θύματα εξαιτίας των βρετανικών σχεδίων εκκένωσης.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει αφήσει στο Αφγανιστάν εκατοντάδες πολίτες που φοβούνται για τη ζωή τους. Ακόμη δεν μπόρεσε να δώσει ακριβή αριθμό Αφγανών πολιτών που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Μιλώντας σε εκπομπή του BBC Radio 4 τόνισε πως «από τον Απρίλιο έχουμε απομακρύνει πάνω από 5.000 και έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες άνθρωποι»

Οι δηλώσεις Ρααμπ έρχονται λίγο μετά την προειδοποίηση του πρώην  επικεφαλής της MI6 ο οποίος είπε ότι η νίκη των Ταλιμπάν  θα «εμπνεύσει» άλλες τρομοκρατικές ομάδες να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Δύση. 

Διοικητής Ταλιμπάν: «Νικήσαμε» τους Αμερικανούς με τα καλάσνικοφ

Στο μεταξύ, στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, το πρώην προπύργιο των δυτικών δυνάμεων, ο νέος διοικητής των Ταλιμπάν καυχιόταν ότι «νίκησε» την Αμερική χρησιμοποιώντας τα Καλάσνικοφ, ενώ πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο θα είναι τώρα «μια βάση για όλους τους μουσουλμάνους».

Σε δηλώσεις του στους The Times ο 35χρονος Maulawi Hafiz Mohibullah Muktaz τόνισε πως «ποτέ στα πιο τρελά μας όνειρα δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα μπορούσαμε να νικήσουμε μια υπερδύναμη όπως η Αμερική μόνο με τα καλάσνικοφ μας.

«Όταν κάνουμε τζιχάντ όλες οι πόρτες ανοίγουν, νικήσαμε την Αμερική με την πίστη μας και τα όπλα μας και ελπίζουμε τώρα ότι το Μπαγκράμ μπορεί να αποτελέσει βάση για όλους τους μουσουλμάνους», τόνισε.

«Για οποιαδήποτε ξένη δύναμη που σκέφτεται να επιτεθεί στο Αφγανιστάν, κοιτάξτε τώρα το Μπαγκράμ και μάθετε καλά το μάθημά σας προτού ξεκινήσετε μία  ανόητη προσπάθεια. Δείτε την πανίσχυρη τεχνολογία της Δύσης που ταπεινώθηκε εδώ από τους μουτζαχεντίν», δήλωσε ακόμη.

«Σε 15 χρόνια ως μουτζαχίντ πολεμώντας τους Αμερικανούς αναρωτιόμουν συχνά αν θα αποτύχω ή θα πεθάνω. Ωστόσο, εδώ είναι η απόδειξη της δύναμης της πίστης και του Θεού και της τζιχάντ. Στο πίσω μέρος της νίκης, ελπίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Μπαγκράμ ως ένα μέρος για να εξαπλωθεί η τζιχάντ στην περιοχή και στον μουσουλμανικό κόσμο», κατέληξε.

Απομακρύνθηκαν πάνω από 123.000 πολίτες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Φρανκ Μακένζι είπε ότι  τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομάκρυναν περισσότερους από 123.000 πολίτες. Επεσήμανε, δε, ότι απομακρύνθηκαν πάνω από 6.000 Αμερικανοί από την Καμπούλ. Πρόκειται για την πλειονότητα εξ όσων επιθυμούσαν να φύγουν, συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός αξιωματικός που έφυγε τελευταίος

Oι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος, κατ’ αυτές, αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης. «Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: