Αντώνης Συκάρης: Έτοιμος να αναχωρήσει για το Νεπάλ ο Έλληνας ορειβάτης

Και την κορυφή Anapurna I των 8091 μέτρων

Στα βουνά των Ιμαλαΐων συνεχίζει τη δράση του ο Αντώνης Συκάρης, με στόχο, αυτή τη φορά, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», το βουνό Anapurna και συγκεκριμένα την ψηλότερη κορυφή του, το Anapurna I, στα 8091 μέτρα. Ο Έλληνας ορειβάτης προχωρά το σχέδιο του για να ολοκληρώσει το επονομαζόμενο Grand Slam, την ανάβαση και των 14 ανεξάρτητων κορυφών του πλανήτη, που ξεπερνούν τα 8000 μέτρα ύψος και αισθάνεται, όπως ανέφερε, «δυνατός, με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση».

«Θέλω ν’ ανέβω αυτό το βουνό για την Ελλάδα αλλά και για συγκεκριμένους συντρόφους μου ορειβάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Συκάρης, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για το Νεπάλ και για μια αποστολή που είναι αφιερωμένη σε δύο ορειβάτες- θρύλους. «Θέλω ν’ ανέβω το βουνό Anapurna, το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό του κόσμου -τα τελευταία 70 χρόνια 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφή του, 72 ορειβάτες όμως έχουν χάσει τη ζωή τους- για τους συντρόφους μου, που χάθηκαν στο Κ2 πριν από μερικές εβδομάδες αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Ήταν στο Anapurna και συγκεκριμένα στην κορυφή Anapurna South των 7219 μέτρων που έχασε τη ζωή του ο Τάκης Μπουντόλας από τη Θεσσαλονίκη το 1985, ένας από τους καλύτερους ορειβάτες που έβγαλε η κοινότητα των ορειβατών στην Ελλάδα. Έχασε τη ζωή του, όπως και ο Κλήμης Τσατσαράγκος», εξήγησε.

Ο Αντώνης Συκάρης παραδέχεται πως η νέα αυτή εκστρατεία του σε μια τόσο επικίνδυνη κορυφή είναι μια κορυφαία πρόκληση, εξηγεί όμως πως η καλύτερη ώρα για αυτή την αποστολή είναι τώρα: «φίλοι και συνάδελφοι ορειβάτες σχολιάζουν πως θα πάω από τη… Σκύλλα (σ.σ την κορυφή Κ2) στη Χάρυβδη. Το πάθος μου γι’ αυτό που κάνω όμως πιστεύω πως θα δώσει και την “εντολή” στο σώμα μου να παραμείνει δυνατό!», σημείωσε ο πολύπειρος Έλληνας ορειβάτης.

Η απαιτητική κορυφή Anapurna I

Ο ορεινός όγκος Anapurna έχει μήκος 55 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 13 κορυφές άνω των 7000 μέτρων, με τις 16 να στέκονται πάνω από τα 6000 μέτρα ενώ μία, η κορυφή Anapurna I, στα 8091 μέτρα, είναι και ο τελικός στόχος του Αντώνη Συκάρη, ο οποίος ξεκινά την προσπάθεια του σχεδόν ένα μήνα μετά την επιστροφή του από την ιστορική χειμερινή αποστολή στο βουνό K2, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

Ο ίδιος στηρίζεται στη σκληρή προετοιμασία που έχει ήδη κάνει: «Είναι ένα τεστ να δω πώς θα μπορώ να αντεπεξέλθω. Η Anapurna I, εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος έχει ως μεγαλύτερο κίνδυνο τις χιονοστιβάδες, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο στο συγκεκριμένο βουνό που έχει κάθετες ορθοπλαγιές. Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσω τώρα την αποστολή αυτή, σε αυτό το μικρό διάστημα από την Κ2, γιατί είμαι προετοιμασμένος και εγκλιματισμένος καθώς είναι ακόμη “νωπή” η προηγούμενη προσπάθεια», εξήγησε.

Ο κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο Έλληνας αθλητής της ορειβασίας στοχεύει στο να πατήσει στην υψηλότερη κορυφή του Anapurna I από τη βορεινή ορθοπλαγιά, μέσω της επονομαζόμενης Dutch route, στα μέσα Απριλίου 2021.

«Νομίζω ότι μεταξύ 10 και 20 Απριλίου θα υπάρχει ένα καλό “παράθυρο καιρού”, το οποίο θα είναι κατάλληλο ώστε να προσεγγίσω την κορυφή. Ψυχικά είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση, σωματικά στον ένα μήνα από τώρα θα είμαι καλά, εγκλιματισμένος, κάτι που θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω και δύο final push (σ.σ προσπάθειες για την τελική ανάβαση)», επισήμανε, σημειώνοντας ότι τον γεμίζουν δύναμη και χαρά τα χιλιάδες μηνύματα σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Κ2 και μπορώ να πω πως η καλή μου απόδοση έχει ως αφετηρία αυτή την αγάπη του κόσμου, που μού έδωσε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Χαίρομαι όμως και για κάτι ακόμη: που η δική μου προσπάθεια έχει δώσει σε πολύ κόσμο το έναυσμα να κυνηγήσει δικούς του στόχους και όνειρα…», κατέληξε ο Αντώνης Συκάρης, ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει τέσσερις από τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: