Αντίστροφη μέτρηση για την “μάχη” του ασφαλιστικού, τα κύρια σημεία διαπραγμάτευσης

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης «κλείδωσε» και το κρίσιμο ραντεβού με τους δανειστές έχει ήδη κλειστεί, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου.

Τα επόμενα 24ωρα η πρόταση της Αθήνας θα σταλεί στους δανειστές και στις 8 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει την πρώτη συνάντηση για το μείζον αυτό θέμα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «12η μείωση των συντάξεων» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη και για τις επικουρικές συντάξεις. «Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να την κερδίσουμε και αυτή τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη στην ελληνική πλευρά έχουν σταλεί μηνύματα ότι μέτρα όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή η μείωση των ποσών που πρέπει να καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥδεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτά. Αν οι δανειστές επιμείνουν σε αυτή την αρχική στάση, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να βρει εναλλακτικά μέτρα για να καλύψει «τρύπα» που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,4% του ΑΕΠ ή κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει οριοθετήσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» εν όψει της διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2ο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Σε αυτές εντάσσονται η αποφυγή μίας ακόμη περικοπής των κύριων συντάξεων, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα απονεμηθούν από εδώ και στο εξής, η διατήρηση των «φόρων υπέρ τρίτων», οι οποίοι όμως δεν θα διοχετεύονται για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών συγκεκριμένων ταμείων αλλά του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά και η παραμονή τριών ασφαλιστικών ταμείων σε λειτουργία.

Στα «ανταλλάγματα» που σχεδιάζει να προσφέρει η ελληνική πλευρά προκειμένου να διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της περιλαμβάνονται οι νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων, νέες μειώσεις στις πρόωρες συντάξεις που θα απονέμονται από εδώ και στο εξής, η δυνατότητα διατήρησης ταμείων επικουρικής ασφάλισης μόνο με τον χαρακτήρα των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και η περικοπή του ΕΚΑΣ βάσει του προγραμματισμού που προβλέπει το μνημόνιο.

Στο εσωτερικό της χώρας, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016, θα δικαιολογηθεί με την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο όμως δεν θα αποδίδεται αναγκαστικά στους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά σε πολίτες χωρίς καμία πηγή εισοδήματος.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: