Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Παππά για υγειονομικό υλικό, απολύσεις και αισχροκέρδεια εν μέσω κορονοϊού

Αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Παππά, σχετικά με το υγειονομικό υλικό, τις απολύσεις και περιπτώσεις αισχροκέρδειας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της διεθνούς κρίσης με τη πανδημία του κορονοϊού και την επάρκεια της αγοράς σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια».

Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά που έκανε λόγο για δεκάδες καταγγελίες σχετικά με μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού υλικού και φαινόμενα μεγάλης αισχροκέρδειας.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «σήμερα τα σούπερ μάρκετ παρέλαβαν 500.000 μάσκες σημειώνοντας ότι η ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο τεμάχια».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ έδωσε έμφαση και στη τροπολογία που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή για την ταχύτατη αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα παράγουν αντισηπτικά, ενώ επεσήμανε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, από σήμερα επιτρέπεται η ταχύτερη εκτελώνιση εισαγωγής πρώτης ύλης ώστε να υπάρξει ομαλή τροφοδότηση της αγοράς.

Παππάς: Σημεία και τέρατα στην υγεία, στην εργασία και στην οικονομία

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για φαινόμενα μεγάλης αισχροκέρδειας ιδιαίτερα στα υλικά πρώτης ανάγκης, ενώ τόνισε την ανάγκη να επιβληθεί διατίμηση σε αυτά τα υλικά.

«Συμβαίνουν σημεία και τέρατα στην υγεία, στην αγορά εργασίας και στην οικονομία», τόνισε ο κ. Παππάς και προσέθεσε ότι «είναι θέμα δημόσιας υγείας η διασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία».

«Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας η ύπαρξη αντισηπτικών και μασκών. Πρέπει να παρέμβει το Δημόσιο το οποίο θα προμηθεύεται κεντρικά τις πρώτες ύλες. Η επάρκεια των αγαθών δεν είναι ζήτημα αγοράς. Πρέπει το Δημόσιο να παρέμβει και να προμηθευτεί πρώτες ύλες και το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τα υγειονομικά υλικά ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διανομή υλικών πρώτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Γεωργιάδης: Είμαστε υπερήφανοι για τα μέτρα που λαμβάνουμε

«Κάποιοι νομίζουν ότι σε αυτή τη κρίση θα ξεκινήσουν ιδεολογικού τύπου αντιπολίτευση. Χθες ο κ. Πολάκης είπε ότι είμαι υπουργός μαυραγοριτών», αντέτεινε ο υπουργός Ανάπτυξης και προσέθεσε:

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και υπερήφανοι για τα μέτρα που λαμβάνουμε. Χιλιάδες Έλληνες από πολύ προηγμένες χώρες, προσπαθούν να βρουν τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι αισθάνονται ασφαλείς εδώ. Άρα κάτι καλό γίνεται εδώ στη χώρα μας για να έχει τόσο μικρό δείγμα θανάτων και κρουσμάτων».

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ως παράδειγμα το Βέλγιο που χθες με ΠΝΠ, γάντια, αντισηπτικά και θερμόμετρο δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή ενώ τόνισε ότι από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει, προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι τιμές των αντισηπτικών δεν είναι παραπάνω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε: «Κατηγορούμαι γιατί δεν έβαλα διατίμηση στα προϊόντα. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα πλην της Κύπρου δεν υπάρχει διατίμηση διότι η διάθεση της αιθυλικής αλκοόλης γίνεται διεθνώς μέσω πλειστηριασμών. Και η Γαλλία έβαλε διατίμηση μόνο στη πρώτη ύλη την οποία όμως και παράγει. Δεν έβαλε στις τιμές των σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμα ότι «είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους» και πρόσθεσε ότι «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για έλλειψη αγαθών όταν κάνεις διατίμηση στις πρώτες ύλες ενώ στη διεθνή αγορά η τιμή ανεβαίνει».

«Εμείς βάλαμε τη διατίμηση στο ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων. Δεν είπαμε ότι είμαστε κατά του κέρδους αλλά κατά της αισχροκέρδειας. Γιατί έτσι, και μεγαλύτερη επάρκεια αγαθών υπάρχει στην αγορά, και δίνεις κίνητρο κέρδους για να κάνεις εισαγωγή. Αυτό εμείς επιλέξαμε με τη ρύθμιση να κάνουμε», υπογράμμισε.

«Τα ιδεολογικά μας ζητήματα λύθηκαν στις εκλογές. Εσείς μπορεί να πιστεύετε σε μια ζωή χωρίς κέρδος εγώ πιστεύω στο θεμιτό κέρδος και το αθέμιτο κέρδος το πολεμάμε πραγματικά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε ότι σήμερα θα κυρωθεί και το πρώτο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε φαρμακαποθήκη για υπερβολικό κέρδος και αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ οι έλεγχοι που έχουν εντατικοποιηθεί, έφεραν και τα πρώτα αποτελέσματα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων.

Ενώπιον ρύθμισης για τις απολύσεις

Αντιπαράθεση όμως ανάμεσα στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Παππά υπήρξε και για τη ρύθμιση που αφορά τις απολύσεις εργαζόμενων με τον πρώτο να επιμένει ότι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι είναι συνταγή καθίζησης των δικαιωμάτων τους.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή «είναι συνταγή καθίζησης της οικονομίας και είναι σαν να πατάμε γκάζι στη κατηφόρα» και μάλιστα κάλεσε τη κυβέρνηση να την αποσύρει.

«Δίνετε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν το προσωπικό τους στο 50% του μισθού τους. Τους δίνετε κίνητρο να μπαίνει κόσμος στον πάγκο. Αντί να βάλετε όρο τη μη αναστολή των εργασιακών συμβάσεων εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο και την θεσμοθετείτε», υποστήριξε ο κ. Παππάς.

«Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι μετά τη κρίση, όλες οι επιχειρήσεις να στέκονται όρθιες και να λειτουργούν, και όλοι οι εργαζόμενοι να είναι στις θέσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Μπορεί να γίνονται και λάθη όμως εμείς τα διορθώνουμε. Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας συνδέοντάς τες με το συμφέρον του εργοδότη και πιστεύω ότι κανένας δεν θα είναι τόσο ανόητος να απολύσει και να χάσει τα ευεργετήματα».

Πολιτική

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: