«Αντίμετρα» για το χαμένο παιδί στο Μενίδι: Χωρίς εξετάσεις στα ΤΕΙ οι Ρομά!

Αυτό προτείνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το άβατο της περιοχής και την καθημερινότητα με τις αδέσποτες σφαίρες που βιώνουν οι κάτοικοι – Ανακοίνωσαν ακόμα πως θα… φωτίσουν τους δρόμους και θα βάλουν νέους Ρομά στην αστυνομία

«Αντίμετρο» την εισαγωγή Ρομά στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις για τον άδικο θάνατο του 11χρονου Μάριου μέσα στην αυλή του σχολείου του στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα, ανακοίνωσαν χθες πέντε υπουργοί της κυβέρνησης!

Την ώρα που οι απελπισμένοι κάτοικοι δείχνουν στα τηλεοπτικά συνεργεία τις σφαίρες που μαζεύουν από τα σπίτια τους σε βάζα και όλοι τους έχουν να διηγηθούν μια τέτοια ιστορία, όπου κάποιος δικός τους τραυματίστηκε ή που γλίτωσε από τύχη, οι κ.κ. Πάνος Σκουρλέτης, Κώστας Γαβρόγλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Τόσκας και Παύλος Πολάκης ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τύπου μέτρα για την περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν μέτρα για την εκπαίδευση των Ρομά, το ενδεχόμενο να εντάσσονται στην αστυνομία νέοι σε ηλικία Ρομά, αλλά και να… φωτίσουν τους δρόμους στην περιοχή που θεωρείται άβατο για την αστυνομία! Εξήγγειλαν, επίσης, πρωτοβουλίες για τους τοξικοεξαρτημένους και προγράμματα αθλητισμού που ήταν πάντα μέσο απογκετοποίησης.

Τραγική ειρωνεία: Την ώρα που ο συμμαθητής τους πέφτει νεκρός από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σχολείο του, τα παιδιά τραγουδούν τον Παλιάτσο του Νότη Μαυρουδή. Οι παιδικές φωνές ακούγονται να λένε: «Τραγούδι λέω δυνατά, ν’ ακούσουν όλα τα παιδιά, ν’ ακούσει η Πολιτεία…» 

Αναλυτικά, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι: – στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25

– στα σχολεία αυτά ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να εγκατασταθεί κοινωνικός λειτουργός που ρόλος του θα είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος με την οικογένεια. «Θα μιλά καθημερινά με τις οικογένειες» είπε ο υπ. Παιδείας

– γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά

– πειραματικά φέτος στα σχολεία αυτά θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά η σχολή γονέων

– μελετάμε και το νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις.

Κάτοικος περιγράφει πώς την χτύπησε αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σπίτι της

Σχολιάζοντας όσα οδήγησαν στον άδικο χαμό του μικρού Μάριου και όσα ακολούθησαν από τους κατοίκους της περιοχής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξήγγειλε πρωτοβουλίες κατά της οπλοκατοχής ότι «δεν μπορεί κανείς να πάρει το νόμο στα χέρια του ούτε να παίρνει το κουμπούρι για γλέντι και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό».

Ως κορυφή του παγόβουνου χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο Μενίδι η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξαγγέλοντας μετεγκατάσταση Ρομά σε δήμους με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το επίπεδο της κατοίκησης.

Παράλληλα τόνισε ότι τα παιδιά Ρομά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας γιατί αλλίως δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία.

Σε βάζα μαζεύουν τις αδέσποτες σφαίρες από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Μενίδι

Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας παραδέχθηκε ότι οι εντατικοί έλεγχοι που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο «και είχαν διπλασιαστεί» δεν αποδείχθηκαν αρκετοί. 

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι το πλέγμα αυτό σε συνεργασία με τους παράγοντες της περιοχής και τους φιλήσυχους κατοίκους θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τον κ. Τόσκα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί καταστάσεις που παγιώθηκαν διαχρονικά «είτε ασύδοτης κυκλοφορίας είτε χωρίς έλεγχο θορύβων που διαταράσσουν την κοινή τάξη είτε διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχής».

Παρέμβαση στο ρεύμα της Εσχατιάς σε συνεργασία με την περιφέρεια ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καθώς και ότι στην περιοχή θα βρεθεί για όσο χρειαστεί κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ ενώ θα υπάρξει παρέμβαση στην κοινότητα για να καλυφθεί εμβολιαστικά ο πληθυσμός της περιοχής.

Στη συνέχεια οι τέσσερις από τους πέντε υπουργούς – καθώς ο Παύλος Πολάκης μετά την εισήγησή του αποχώρησε – δέχθηκαν ερωτήσεις με τον Νίκο Τόσκα να τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της τάξης και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι καταγγελίες για «αστυνομικούς που τα παίρνουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».

Ο κύριος Τόσκας παράλληλα προανήγγειλε και αστυνομικές επιχειρήσεις «σε άλλες προβληματικές περιοχές» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την μετεγκατάσταση καταυλισμών Ρομά η Θεανώ Φωτίου είπε ότι σε όλη την Ελλάδα έχει γίνει καταγραφή των «κόκκινων» καταυλισμών που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, των «κίτρινων» στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και τους «πράσινους» στους οποίους πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε δίκτυα.

Σύμφωνα με την υπουργό «η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με κονδύλια από τον προϋπολογισμό» την επιχείρηση αυτή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία ότι «πρέπει να εξετασεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θεματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν. Υπήρχε ένα κώλυμα νομικό γιατί δεν είναι μειονότητα οι Ρομά αλλά είναι Έλληνες πολίτες».

Όταν, δε, ο κ. Τόσκας πιέστηκε περισσότερο για τη συνέχιση του εμπορίου ναρκωτικών παρά την παρουσία αστυνομικών στο Μενίδι τα τελευταία 24ωρα απάντησε ειρωνικά στους δημοσιογράφους ότι «εαν πιστεύετε ότι σε γενικευμένες καταστάσεις παραβατικότητας μπορεί να εξαλειφθούν σε μια ημέρα πείτε μας και εμάς τον τρόπο». Κατηγόρησε μάλιστα τον Νίκο Δένδια ότι έστελνε με κλούβες ναρκομανείς στην περιοχή.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: