«Άδειασμα» Σχοινά σε Μουτζούρη, μάχη για τη Frontex και το ραντεβού Μητσοτάκη- Μηταράκη

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην αλλάξει το σχεδιασμό της και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των πέντε κλειστών- ελεγχόμενων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing, την ώρα που ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης φαίνεται να υποχωρεί και δέχθηκε και άδειασμα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση εν τω μεταξύ είναι η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπου θα δοθεί μάχη για να μην περικοπούν κονδύλια για το μεταναστευτικό και ιδίως για τη Frontex.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Εμείς θα προχωρήσουμε στο σχέδιό μας. Από την άλλη εβδομάδα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα έργα. Το μόνο που έχει μείνει ανοιχτό είναι εάν οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να υποδείξουν άλλους χώρους», τόνισε ειδικότερα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι σήμερα φάνηκε να χαλαρώνει και όχι να σκληραίνει τη στάση του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης χθες είχε καλέσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη «να μην περιμένει αδίκως» τον ίδιο και τους δημάρχους των νησιών για οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ σήμερα δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και πως «αγαπάμε το Μηταράκη».

Τον κ. Μουτζούρη άδειασε όμως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τουίταρε επιθετικό προς την κυβέρνηση και θετικό υπέρ του περιφερειάρχη άρθρο τοπικής εφημεριδας της Χίου, σχολιάζοντας: «Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».

Ως επιχείρημα για την ανάγκη δημιουργίας των κλειστών κέντρων μάλιστα ο κ. Πέτσας εν τω μεταξύ έκανε λόγο για στοιχεία που δείχνουν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ωστόσο όπως είπε δεν μπορούν τα αποτελέσματα να επιδοθούν είτε σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο είτε σε αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν, διότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις ανοργάνωτες σημερινές δομές.

Ερωτηθείς εάν η παράταση της έναρξης εργασιών κατασκευής των κλειστών κέντρων που είχε συζητήσει στον αέρα της ΕΡΤ ο κ. Μηταράκης με τον κ. Μουτζούρη ήταν κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Έχουμε πει ότι εξαντλήθηκε και ίσως τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος, για να βρεθεί αμοιβαία λύση. Δεν κατέστη δυνατόν για αυτό και προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από τη Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να δείξει ευελιξία. Δε νομίζω να είναι κακό…».

Εξάλλου τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Κυριακή θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στον κ. Μηταράκη αλλά και θέλοντας προφανώς να διατρανώσει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα κλειστά κέντρα εντός χρονοδιαγράμματος.

Αύριο Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά περικοπή των κονδυλίων για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών κατά ένα τρίτο και των κονδυλίων για τη Frontex κατά το ήμισυ και μαζί με Ιταλία και Ισπανία θα διεκδικήσει να μη συμβεί αυτό.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: