«Αντάρτισσα» η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας: Παντρεύεται «κοινό θνητό» χωρίς παραδοσιακές τελετές

Η 29χρονη ανιψιά του αυτοκράτορα Ναρουχίτο αρνείται το γαμήλιο δώρο, γυρνώντας την πλάτη σε 150 εκατ. γεν — Γιατί αναβλήθηκε ο γάμος της πριν από δύο χρόνια — Δυσαρέσκεια στον λαό για τον γάμο της πριγκίπισσας — Εμπλοκή της μητέρας του γαμπρού σε οικονομικό σκάνδαλο

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθεί η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας από τον επικείμενο γάμο της 29χρονης ανιψιάς του αυτοκράτορα Ναρουχίτο με έναν κοινό θνητό, τον συνομήλικό της δικηγόρο Κέι Κομούρο, που ζει στη Νέα Υόρκη. Η πριγκίπισσα Μάκο, κόρη του αδελφού του αυτοκράτορα και διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο, θα ενώσει τη ζωή της στο τέλος του έτους με τον Κομούρο και θα αναχωρήσει για μια νέα ζωή στις ΗΠΑ, αφού πρώτα θα έχει «σπάσει» το πρωτόκολλο με δύο πρωτοφανείς κινήσεις της.

Σύμφωνα με πηγή του αυτοκρατορικού οίκου, η πριγκίπισσα θα αρνηθεί να λάβει ως γαμήλιο δώρο το ποσό των 150 εκατ. γεν (1,36 εκατ. δολάρια) που είθισται να δίνει εφάπαξ η κυβέρνηση στις πριγκίπισσες που παντρεύονται κοινό θνητό, αφού με τον γάμο τους χάνουν τον τίτλο τους και όσα προνόμια απορρέουν από αυτόν.

Όμως, η γαλαζοαίματη από την «Χώρα των Χρυσανθέμων» δεν σταματά εδώ αλλά έχει δηλώσει, επίσης, πως δεν θα τελέσει αρραβώνα με τις δύο παραδοσιακές τελετές του αυτοκρατορικού οίκου. Πρόκειται για την τελετή «Nosai no Gi» κατά την οποία οι δύο οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα και την τελετή «Choken no Gi», όπου το ζευγάρι συναντά επίσημα τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα, πριν την τέλεση του γάμου του. Αν τελικά η πριγκίπισσα πραγματοποιήσει την επιθυμία της και «γυρίσει την πλάτη» στην παράδοση χρόνων θα είναι η πρώτη πριγκίπισσα που το κάνει στην μεταπολεμική Ιαπωνία.

Εμπλοκή της μητέρας του γαμπρού σε οικονομικό σκάνδαλο με τον πρώην αρραβωνιαστικό της

Δημοσιεύματα στον ιαπωνικό Τύπο υποστηρίζουν πως η πριγκίπισσα αρνείται να λάβει το ποσό του γαμήλιου δώρου εξαιτίας των φημών που διαρρέουν εδώ και δύο χρόνια ότι ο Κομούρο την θέλει για τα λεφτά της. Και αυτό επειδή η μητέρα του έχει εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, ο οποίος υποστηρίζει ότι του χρωστά 4 εκατ. γεν, χρηματικό ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και τα έξοδα σπουδών του γιου της.

Η εγγονή του τέως αυτοκράτορα Ακιχίτο αρραβωνιάστηκε τον αγαπημένο της το 2017 αλλά ενώ ο γάμος αναμενόταν να γίνει πριν δύο χρόνια, η τελετή αναβλήθηκε καθώς ξέσπασε το σκάνδαλο με την μητέρα του Κομούρο, γεγονός που δυσαρέστησε την αυτοκρατορική οικογένεια και επηρέασε αρνητικά την κοινή γνώμη στην «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τώρα αν είναι νόμιμο υπό τις παρούσες συνθήκες να μην καταβάλει το αστρονομικό ποσό, το οποίο προέρχεται από τα χρήματα των φορολογούμενων, στην πρωτότοκη κόρη του πρίγκιπα Ακισίνο καθώς, όπως σημειώνουν δημοσιεύματα στον ιαπωνικό Τύπο, η επιθυμία της Μάκο είναι «πρωτοφανής». Όμως, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του αυτοκράτορα, η πριγκίπισσα και ο μέλλων σύζυγός της θα πρέπει να εξηγήσουν δημόσια τον λόγο για τον οποίο δεν δέχονται το γαμήλιο δώρο από την κυβέρνηση.

Ο Κομούρο ζει στη Νέα Υόρκη. Τον Μάιο αποφοίτησε από την νομική σχολή του πανεπιστημίου Fordham και αναμένεται να αναζητήσει εργασία σε νομική εταιρεία. Τον Απρίλιο ο μέλλων γαμπρός του διαδόχου του θρόνου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκάλεσε «παρεξηγήσεις» τα όσα κυκλοφορούν για τα οικονομικά προβλήματα της μητέρας του και τόνισε πως η απόφασή του να παντρευτεί την πριγκίπισσα Μάκο δεν έχει αλλάξει. Αμέσως, μετά, ο ίδιος προσφέρθηκε να πληρώσει τα χρέη της μητέρας του στον πρώην αρραβωνιαστικό της, ώστε να σταματήσει η έριδα μεταξύ τους.

Ο Κομούρο και η πριγκίπισσα συναντήθηκαν το 2012 όταν φοιτούσαν στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Ο μέλλων σύζυγος της πριγκίπισσας πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ είχε εργαστεί ως βοηθός σε νομική εταιρεία της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Ο λόγος που η κόρη του αυτοκράτορα Ναρουχίτο δεν θα τον διαδεχθεί στον θρόνο

Ο γάμος του ζεύγους ίσως θα είναι η αφορμή να ξεκινήσει στην Ιαπωνία ο διάλογος για το δικαίωμα των γυναικών — μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας στον θρόνο. Προς το παρόν, το πρωτόκολλο αποκλείει τις γυναίκες από αυτό το προνόμιο και καθώς οι πριγκίπισσες που παντρεύονται κοινούς θνητούς χάνουν τον τίτλο τους, η αυτοκρατορική οικογένεια συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Η πριγκίπισσα Μάκο έχει ακόμα μια αδελφή, την 27χρονη πριγκίπισσα Κάκο και ένα αδελφό, τον 14χρονο πρίγκιπα Χισαχίτο, που είναι δεύτερος στην διαδοχή του θρόνου. Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας αποτελείται από 18 μέλη εκ των οποίων τα 13 είναι γυναίκες και έξι από αυτές δεν έχουν ακόμα παντρευτεί.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Μασάκο, έχουν αποκτήσει μία κόρη, την 19χρονη πριγκίπισσα Άικο, η οποία, όμως, σύμφωνα με την παράδοση στην Ιαπωνία, δεν θα διαδεχθεί τον πατέρα της στον θρόνο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: