Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας – Ελεύθεροι οι αξιωματικοί της μάχης στο Αζοφστάλ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την ανταλλαγή 215 στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών που ηγήθηκαν στην υπεράσπιση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, μάχη που αποτελεί για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

«Επιτύχαμε την απελευθέρωση 215 προσώπων», τη μεγαλύτερη από την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας.



Η Ρωσία από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ουκρανού πρώην βουλευτή που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κι αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, διευκρίνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διάγγελμά του αργά την Τετάρτη.


Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης που προετοιμαζόταν για καιρό», πέντε αξιωματικοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής της άμυνας στην Αζοφστάλ, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, ανέφερε ακόμη ο Ζελένσκι.

Θα παραμείνουν εκεί «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» ως «το τέλος του πολέμου» δυνάμει συμφωνίας με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρίνισε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Δέκα αλλοδαποί αιχμάλωτοι πολέμου —ανάμεσά τους πέντε Βρετανοί και δύο αμερικανοί— που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς νωρίτερα χθες στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουκρανία, αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: