Α.Γκερέκου: Πρώτη παρουσιάση για τη νέα έκθεση Art Thessaloniki

Α.Γκερέκου: Πρώτη παρουσιάση για τη νέα έκθεση Art Thessaloniki

Α.Γκερέκου: Πρώτη παρουσιάση για τη νέα έκθεση Art Thessaloniki

Ένα ακόμα βήμα προς την πολιτισμική πολυμορφία, την εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό που επιβάλλει η ιστορία και η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair η Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Άντζελα Γκερέκου.

Στην πρώτη παρουσίαση της νέας έκθεσης, που θα διοργανώσουν από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου του 2015 η ΔΕΘ-Helexpo από κοινού με την γκαλερί Tsatsis Projects/Artforum, η κα Γκερέκου σημείωσε πως το εν λόγω εγχείρημα θα ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το φιλότεχνο κοινό, ενώ θα αποτελέσει τόπο συνάντησης καλλιτεχνικών τάσεων και δημιουργιών.

Όπως τόνισε, ο πολιτισμός μπορεί να συνδεθεί με την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, άρα και με την οικονομία της χώρας, εξηγώντας πως ακριβώς αυτό το τρίπτυχο «πολιτισμός-εξωστρέφεια-ανάπτυξη» διαπνέει τη φιλοσοφία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ευχήθηκε δε η νέα διοργάνωση να αποτελέσει πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής ιδεών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε πως η Art Thessaloniki είναι, μεταξύ άλλων, μια προσπάθεια για να ξαναβρεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας τη γοητευτική του σχέση με τον πολιτισμό, αφού αποτέλεσε στο παρελθόν «μήτρα» σημαντικών πολιτιστικών διοργανώσεων, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τραγουδιού.

Με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως μέσω πρωτοβουλιών αυτού του τύπου στόχος είναι να αναδειχθεί η ως προορισμός τέχνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ προανήγγειλε μια μεγάλη καμπάνια που θα γίνει στο εξωτερικό για την της νέας έκθεσης.

«Η Art Thessaloniki φιλοδοξούμε να είναι μια art-fair με ανοιχτούς ορίζοντες, να χαράξει νέους δρόμους και να φανερώσει πρωτόγνωρες πτυχές της δυναμικής της πόλης. Θα ανοίξει δε την αγκαλιά της στις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, στη Ρωσία, στην Τουρκία, στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Art Thessaloniki, κ. Παντελής Τσάτσης.

Τη στήριξη της πολιτείας στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια μετέφερε με τη σειρά του ο Φιλοσοφίας της Τέχνης και Σύμβουλος Πολιτισμού του πρωθυπουργού, κ. Δημοσθένης Δαββέτας. Σύμφωνα με τον κ. Δαββέτα, τα προϊόντα τέχνης πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και οι επιλογές που θα γίνουν στην Art Thessaloniki, αλλά και οι συμμετοχές θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου.

Την ικανοποίησή του που μια τέτοια προσπάθεια γίνεται στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε από την πλευρά του ο Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Χάρης Σαββόπουλος. Τόνισε δε πως τέτοια ανοίγματα θα δώσουν πολλά σε νέα παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με έργα στα οποία δεν έχουν άμεση πρόσβαση.

Η Art Thessaloniki είναι μια έκθεση, που επενδύει στην στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, στην πολυπολιτισμική της ταυτότητα, στην πλούσια και μακρόχρονη ιστορία της. Την ταυτότητα της θα δώσουν οι αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει όλη την πόλη, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, πολιτιστικών φορέων, μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: