9 Χώρες οι οποίες Πληρώνουν τους Κατοίκους τους απλά για να Ζουν σε Αυτές. Δεν φαντάζεστε ΠΟΣΑ παίρνουν στον Καναδά!

Η ιδέα ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος έχει εμφανιστεί τον τελευταίο αιώνα. Κάθε μήνα, μπορείτε να λαμβάνετε ένα ορισμένο ποσό χρημάτων για να ζήσετε.

Σας παρουσιάζουμε ποιες χώρες και πόλεις δίνουν στους πολίτες τους σήμερα χρήματα.

Φινλανδία

Με απόφαση της κυβέρνησης γραφείο το 2017, 2.000 άνεργοι Φινλανδοί ηλικίας 25 έως 58 ετών λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα αξίας 560 ευρώ. Οι δικαιούχοι επιλέγονται τυχαία και στερούνται των κοινωνικών παροχών, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρήματα ακόμα και αν βρουν δουλειά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος. Το πείραμα θα διαρκέσει για 2 χρόνια. Ο μέσος μισθός στη Φινλανδία είναι 2202 ευρώ.

Η Μαρία κατέβηκε 4 Νούμερα στα ρούχα της! Εσύ;

Λιβόρνο, Ιταλία

Την 1η Ιουνίου 2016 με απόφαση του δημάρχου της πόλης 100 από τις φτωχότερες οικογένειες λαμβάνουν ένα βασικό εισόδημα αξίας 517 ευρώ το μήνα. Από τον Ιανουάριο του 2017, συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα επιπλέον 100 οικογένειες. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η προσέγγιση αυτή είναι μια διέξοδος από ένα πολύπλοκο σύστημα διανομής των κοινωνικών παροχών. Οι πόλεις Νάπολη και Ραγκούσα παρακολουθούν το πείραμα και σχεδιάζουν να εισαγάγουν παρόμοια προγράμματα. Ο μέσος μισθός στο Λιβόρνο είναι 1480 ευρώ.

Κένυα

Χάρη στη μη κερδοσκοπική οργάνωση GiveDirectly 6.000 πολίτες αγροτικού πληθυσμού της Κένυας θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 22 δολαρίων κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 ετών. Για τους ντόπιους είναι ένα τεράστιο ποσό: το 45% από αυτούς δεν έχουν κρατήσει στα χέρια τους τέτοιο ποσό χρημάτων. Πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι τα χρήματα που δαπανώνται πάνε σε επισκευές κατοικιών, σε αγορά πόσιμου νερού, σε ζώα, ή δίνουν χρήματα για την ανάπτυξη του σχολείου. Ο μέσος μισθός στις πόλεις της Κένυας είναι 291 δολάρια.

Ουτρέχτη, Ολλανδία

Από το Μάιο του 2017, 250 πολίτες της Ουτρέχτης θα λάβουν από το κράτος ένα μηνιαίο εισόδημα αξίας 960 ευρώ για 2 χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε 6 ομάδες, στις οποίες το ύψος των πληρωμών συνδέονται με ορισμένες απαιτήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Για παράδειγμα, τα μέλη μιας ομάδας μπορούν να λάβουν επιπλέον 150 ευρώ αν θέλουν να ασχοληθούν με εθελοντισμό. Αν το πείραμα αποδειχθεί επιτυχές, πολλές πόλεις σχεδιάζουν να υποστηρίξει το πρόγραμμα. Ο μέσος μισθός στην Ουτρέχτη είναι 2227 ευρώ.

Μαρίκα, Βραζιλία

Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου της Μαρίκας 150.000 κάτοικοι του δήμου λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα 30 δολαρίων, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους στην αγορά εργασίας. Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα λαμβάνουν επιπλέον 28 δολάρια. Ο μέσος μισθός για την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη Μαρίκα είναι 642 δολάρια.

Ινδία

Η κυβέρνηση της Ινδίας το 2017 θα ξεκινήσει εκ νέου ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο πριν από 7 χρόνια έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τότε, 6.000 χωρικοί με την υποστήριξη της UNICEF για 18 μήνες λάμβαναν μικρές πληρωμές με ελάχιστα δολάρια. Το έργο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των οικογενειών, δίνοντάς τους ουσιαστικά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή τους στο μέλλον. Οι παρίες θεωρούνται περιθωριακοί και δούλοι εκ γενετής στην Ινδία. Κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά, τους απαγορεύεται να πάνε στην εκκλησία και να μάθουν να επικοινωνούν με μέλη από άλλες κάστες. Ο μέσος μισθός στις αστικές πόλεις της Ινδίας είναι 535 δολάρια.

Οντάριο, Καναδάς

Από τον Μάιο του 2017, 4.000 άτομα από 18 έως 64 ετών με χαμηλό εισόδημα του Οντάριο θα λαμβάνουν ένα βασικό εισόδημα από την κυβέρνηση, το οποίο θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις τρέχουσες αποδοχές τους. Για παράδειγμα, αν το ετήσιο εισόδημα είναι 10 χιλιάδες δολάρια, τότε μπορεί να λάβει μέχρι και 1.415 δολάρια το μήνα και συνολικά ετησίως 21.989 δολάρια Τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν επιπλέον 500 δολάρια το μήνα. Ο μέσος μισθός στο Οντάριο είναι 2216 δολάρια.

Ουγκάντα

Το 2017 ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Eight θα πληρώνει σε 50 οικογένειες ενός χωριού εβδομαδιαίως 8 δολάρια. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει για 2 χρόνια και θα αποτελέσει τη βάση για ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος για την ποιότητα ζωής σε μικρά χωριά. Ο μέσος μισθός στις πόλεις της Ουγκάντα είναι 168 δολάρια.

Όκλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες

Από τον Ιανουάριο του 2017, 100 οικογένειες λαμβάνουν σε μηνιαία βάση μέχρι και 2.000 δολάρια από το επιχειρηματικό ταμείο Υ Combinator. Οικογένειες επιλέχτηκαν με τυχαία δειγματοληψία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αρνηθούν την εργασία, να εργαστούν εθελοντικά, ακόμα και να φύγουν από τη χώρα. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν στο πείραμα άλλες 900 οικογένειες. Ο μέσος μισθός στο Όκλαντ είναι 3.215 δολάρια.

Πρώτα αποτελέσματα:

  • Πολλοί χρησιμοποιούν τα χρήματα για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους: επισκευή της στέγαση, επένδυση στην εκπαίδευση, τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων.
  • Μέρος των πόρων που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων και την πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών.
  • Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα χρησιμοποιούν το νέο εισόδημα προς όφελος των παιδιών: να αγοράσουν ρούχα και τρόφιμα, να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών.
  • Οι πολίτες άρχισαν να ξεπληρώνουν χρέη και δάνεια, μειώθηκε η ζήτηση για βραχυπρόθεσμα δάνεια.
  • Οι άνθρωποι δεν αρνούνται να εργαστούν, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους, που χάρη σε αυτά τα χρήματα μπόρεσαν να ξεκουραστούν περισσότερο και να ανανεωθούν.
  • Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αναγνώρισαν το όφελος των προγραμμάτων, ότι η παρουσία ενός μόνιμου τακτικού εισοδήματος που δεν συνδέεται με την εργασία, τους βοηθά να σχεδιάσουν καλύτερο το μέλλον τους.

Credit: Adme

Πηγή: fanpage.gr

paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: