7 πολύτιμες συμβουλές για το στιλ από την Donna Karan

Οι εργαζόμενες γυναίκες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 διαμόρφωσαν την γκαρνταρόμπα τους σύμφωνα με τα ‘7 εύκολα κομμάτια’ που συνέστησε η Donna Karan. Τριάντα χρόνια μετά, η διάσημη σχεδιάστρια που έμαθε τις γυναίκες να ντύνονται με στιλ χωρίς να περιορίζονται στα κλασικά ταγέρ, δίνει 7 πολύτιμες στις σύγχρονες γυναίκες που θέλουν να είναι πάντα κομψές. Μιλώντας στο Associated Press, η 67χρονη Karan -που πλέον έχει εστιάσει επαγγελματικά στον Urban Zen οργανισμό που ασχολείται με τον σχεδιασμό ρούχων αλλά και την ευαισθητοποίηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ταϊτή- έδωσε τους 7 κανόνες της μόδας για κάθε γυναίκα.

Η μόδα έχει να κάνει με το ντύσιμο: «Όταν ξεκίνησε το ‘Donna Karan’, ένιωσα ότι υπήρχε μια μεγάλη ανάγκη από τις γυναίκες να προσφωνηθούν ως γυναίκες. Γιατί φορούσαν είτε αντρικά ρούχα –κοστούμια και πουκάμισα κουμπωμένα μέχρι πάνω- ή φορούσαν cocktail φορέματα. Ποιος πραγματικά εξέφραζε τις γυναίκες που εργάζονταν;».

Τα ρούχα πρέπει να μπορούν να φοριούνται όλη μέρα. Το μαύρο είναι το καλύτερο χρώμα: «Ήθελα ρούχα που μπορούσα να φορέσω από το πρωί μέχρι το βράδυ γιατί δεν είχα χρόνο να πηγαίνω σπίτι και να αλλάζω. Σκεφτόμουν για παράδειγμα τι θα βάλω σε μια βαλίτσα εάν ταξίδευα στην Ευρώπη. Τα κοσμήματα ήταν πολύ σημαντικά, όπως και το μαύρο χρώμα που λατρεύω. Πάντα φοράω μαύρο, γιατί μπορώ να το φοράω όλη μέρα».

Ποτέ δεν παίρνουμε κιλά στους ώμους, οπότε δείξτε τους! «Θυμάμαι ότι το look μου με έξωμα φορέματα (οι ώμοι είναι εκτεθειμένοι ενώ τα χέρια είναι καλυμμένα) δεν άρεσε καθόλου στο‘Women’s Wear Daily’. Τότε όμως η Liza Minnelli αποφάσισε να φορέσει ένα τέτοιο φόρεμα και άρες σε όλους. Μετά η Hillary Clinton το φόρεσε στον Λευκό Οίκο. Για μένα αυτό το look ήταν τόσο πασιφανές, παίρνουμε κιλά σε όλο μας το σώμα εκτός από τους ώμους».

Είναι εκπληκτικό να έχεις διάσημους θαυμαστές: «Μια καλή μου φίλη, η Barba Streisand, φοράει τα ρούχα μου με εκπληκτικό τρόπο. Την έχω ντύσει σχεδόν για όλες τις συναυλίες της. Πάντα έλεγα ότι δουλεύαμε μαζί. Σχεδιάζαμε μαζί. Και όταν σχεδίασα το νυφικό της, ήταν τέλειο. Το στιλ της είναι η απλότητα, η κομψότητα και η ρευστότητα. Ποτέ δεν ήταν υπερβολικό. Πάντα στοχεύω ώστε να φανεί ο άνθρωπος και όχι τα ρούχα».

Μην κρύβετε τον εαυτό σας: «Οι γυναίκες έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για τον τρόπο που μπορεί να ντυθεί. Αυτό που έκανα, ήταν να το παρακάμψω αυτό. Για παράδειγμα, οι pencil φούστες. Μου αρέσουν οι γυναίκες που τις φορούν. Ακόμα κι αν είναι κάπως πιο παχουλές στους γλουτούς, είναι πιο όμορφες με μια pencil φούστα γιατί τις ‘περιορίζει’. Οι γυναίκες δεν το καταλαβαίνουν. Πιστεύουν ότι όσο πιο φαρδιά είναι τα ρούχα τόσο πιο πολύ κρύβονται. Κάποιες φορές όμως, όσο πιο στενά είναι τα ρούχα, τόσο πιο αδύνατες φαίνονται».

Όλοι χρειαζόμαστε τις διορίες: «Τέσσερις επιδείξεις μόδας σε ένα χρόνο είναι πολλή δουλειά. Είναι εξουθενωτικό. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ένεση αδρεναλίνης. Πάντα λέω ότι θα χρειαζόμουν ακόμα μια εβδομάδα ή δύο εβδομάδες. Αλλά η διορία είναι διορία. Κι αυτό με βοηθούσε να προχωρήσω στην επόμενη κολεξιόν. Οι περισσότεροι σχεδιαστές χρειάζονται τις διορίες, γιατί εξακολουθείς να σχεδιάζεις την ώρα που τα ρούχα σου παρουσιάζονται στην πασαρέλα».

Η μόδα πέρα από τη δημιουργικότητα, χρειάζεται ρούχα που ο κόσμος μπορεί να φορέσει: «Σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο να δουλεύεις στον χώρο της μόδας από τότε που ξεκινούσα. Η μόδα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και με το κόκκινο χαλί και το διαδίκτυο, όλοι βλέπουν τα ρούχα πολύ γρήγορα. Τα ρούχα πραγματικά εκφράζουν την προσωπικότητα του κάθε προσώπου, κάτι που είναι καλό. Αλλά, ταυτόχρονα νομίζω ότι φτάνουμε στα όρια αναφορικά με το τι μπορεί πραγματικά μια γυναίκα να φορέσει».

 

moda

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: