68 αγώνες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών

Μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών – Γυναικών, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης από τις 24 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Σημαντικοί αθλητές και αθλήτριες από 11 χώρες με 10 ομάδες ανδρών και 10 ομάδες γυναικών αναμένεται να προσφέρουν σπουδαίο θέαμα στα παρκέ των γηπέδων της πόλης σε συνολικά 68 επίσημους αγώνες. 

Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε για δεύτερη φορά η ΕΟΑΚ, δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε όλοι μας σίγουροι πως αυτή την προσπάθειά μας που ξεκίνησε ένα χρόνο περίπου πριν, θα τη στηρίξει όλη η Θεσσαλονίκη και η χώρα», τόνισε ο Ιωάννης Στουφής, πρόεδρος της  ΕΟΑΚ. Έκανε λόγο για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός, με το οποίο «δίνεται η ευκαιρία στις εθνικές μας ομάδες καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών να παλέψουν για μια διάκριση μπροστά σε ελληνικό κοινό μετά».

«Η εξαιρετική πορεία που διαγράφουν οι εθνικές ομάδες Ελλάδος ανδρών και γυναικών τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια τόσο σε Ευρωπαϊκά όσο και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ήταν η αφορμή να αναλάβουμε την ανάληψη της διοργάνωσης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αντώνης Ζασπάλης, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής «Θεσσαλονίκη 2016».

Τις ευχές της και τα συγχαρητήρια έδωσε στους διοργανωτές και στους αθλητές η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. «Μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι δούλεψαν για τη διοργάνωση γιατί παρασύρουν και τους υπόλοιπους σε ανάλογες πράξεις. Είναι κάποια κομμάτια του κράτους με ενεργούς πολίτες που μπορούν να φέρουν το αρτιότερο αποτέλεσμα».

Για πρωτοφανής συνεργασία έκανε λόγο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. «Είναι μια διοργάνωση που την έχει αγκαλιάσει η πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι σημείο αναφοράς στα αθλητικά δρώμενα».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκος Ζεϊμπέκης, ευχαρίστησε τον Δήμο και την Περιφέρεια για τη στήριξή τους και ευχήθηκε οι αθλητές μας να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο στη χώρα μας. Στάθηκε σε «πρωτόγνωρα συναισθήματα για να στηθεί η διοργάνωση και να μπορέσουν οι αθλητές να μπουν στα γήπεδα και να διεκδικήσουν επιτυχίες. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Η επίσημη τελετή έναρξης του Ευρωμπάσκετ Κωφών θα γίνει στις 24 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο γήπεδο της ΧΑΝΘ με την παρέλαση όλων των ομάδων ενώ θα ακολουθήσει ο αγώνας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στους Άνδρες.

Στο Πρωτάθλημα των ανδρών θα συμμετέχουν οι Εθνικές ομάδες από Λιθουανία, Σλοβενία, Ουκρανία, Τουρκία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Ρωσία και φυσικά την Ελλάδα.

Στο γυναικείο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα δώσουν το «παρών» οι Εθνικές ομάδες της Λιθουανίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Λευκορωσίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας.

Οι επίσημοι αγώνες θα διεξαχθούν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο  Καλαμαριάς, στα Γυμναστήρια της Μίκρας, των Αμπελοκήπων και της ΧΑΝΘ με δωρεάν είσοδο για το φίλαθλο κοινό, ενώ για προπονήσεις θα χρησιμοποιηθεί και το πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ.

Τα ρόστερ των Εθνικών Ομάδων Ανδρών και Γυναικών

Μια θέση στο βάθρο θα διεκδικήσουν οι δύο ομάδες μπάσκετ κωφών Ανδρών και Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης. 

Τα «παλικάρια» του τεχνικού προπονητή Ιωάννη Παπαδόπουλου αναμένεται να τα δώσουν όλα μέσα στα γήπεδα, προκειμένου να κατακτήσουν ένα μετάλλιο.

Η 12 μελής αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών αποτελείται από τους: Μιχάλη Απτόσογλου, Άκη Γρίλλη, Γιάννη Ερηνάκη, Βαγγέλη Ντερτιλή, Παναγιώτη Ντικούδη, Ραφαήλ Πεταλά, Ελισσαίο Κοσκινά, Χρήστο Παγκράτη, Γιώργο Τετώρο, Γιώργο Τσαγκαρούλη, Γιάννη Τασιούλη και Κώστα Στρέκλα.

Οι άνδρες θα κάνουν «πρεμιέρα» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κόντρα στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ, ημέρα έναρξης της διοργάνωσης, στο γήπεδο της ΧΑΝΘ. Βοηθός προπονητή της Εθνικής Ανδρών είναι ο Φάνης Παπαδόπουλος και τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας ο Διονύσης Γαζής.

«Το μπάσκετ ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και θα δώσουμε τα πάντα σ΄ αυτή τη διοργάνωση. Δεν διαφέρουν σε τίποτα αυτοί οι αθλητές και η ιδιαιτερότητα τους δεν φαίνεται σε σχέση με τους άλλους μπασκετμπολίστες. Δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό», τόνισε ο τεχνικός προπονητής Γιάννης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως το επίπεδο της ομάδας είναι υψηλό. Από την πλευρά του ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Χρήστος Παγκράτης ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι μια διάκριση. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια διάκριση, είμαστε ενωμένοι σαν οικογένεια», ανέφερε.

Δέκα μπασκεμπολίστριες απαρτίζουν την αποστολή της Εθνικής Γυναικών, με προπονήτρια την Αθηνά Ζέρβα. Πρόκειται για τις: Δήμητρα Μελλίνη, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, Ευαγγελία Σαρακατσάνη, Ντίνα Μπάλκογλου, Στεφανία Πατέρα, Ανθή Χαϊνά, Ιωάννα Βουδούρη, Λαμπρινή Αγαγιώτου, Στάλα Κοτσιρέα και Χρύσα Βεράνη.

Σε μετάλλιο στοχεύει και η Εθνική Γυναικών, όπως ανέφερε η προπονήτρια Αθηνά Ζέρβα, η οποία εμφανίστηκε συγκινημένη για τη στήριξη που έχει η διοργάνωση. «Πρόκειται για μια ομάδα που σε συγκινεί, έχει και αφοσίωση, και χαρά και γέλιο, δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο κλίμα σε ομάδα», τόνισε η κ. Ζέρβα. «Εύχομαι να πάμε καλ’α, να ανεβούμε στο βάθρο και να ακούσουμε τον Εθνικό Ύμνο», υπογράμμισε η αθλήτρια Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη.

Το προπονητικό team της Εθνικής Γυναικών συμπληρώνουν οι βοηθοί, Νέστορας Αυγουστίδης και Ζώης Χρήστου. Ο πρώτος αγώνας των γυναικών θα είναι κόντρα στη Λιθουανία επίσης στις 24 Ιουνίου, στις 3 το μεσημέρι, στο γυμναστήριο της Καλαμαριάς.

Η συμβολή της ΕΟΑΚ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης  Κωφών τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Αττικής, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχει τη στήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΣΘ), του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, των Ελλήνων Διασωστών, του Συλλόγου Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ). Επίσης, τη διοργάνωση στήριξαν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, το Ολυμπιακό Μουσείο, ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ΧΑΝΘ και ΑΠΘ.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: