24ωρη απεργία των γιατρών σε Ηράκλειο και Χανιά

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισε 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί του Ηρακλείου και των Χανίων.

Οι ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου και Χανίων, διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη, καθώς θεωρούν ότι καταργεί τις εργασιακές σχέσεις, διαλύει το σταθερό ωράριο και υποβαθμίζει δραματικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου:

Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου μετά από επείγουσα συνεδρίαση του, αποφάσισε την συμμετοχή της Ένωσης στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 9/11/17, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών.

Καταγγέλλει τη απαράδεκτη διαδικασία συζήτησης με την μορφή του κατεπείγοντος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο καταργεί τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, διαλύει το σταθερό ωράριο, αποσυντονίζει τις ζωές των γιατρών και υποβαθμίζει δραματικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Καταγγέλλει παράλληλα την φασίζουσα συμπεριφορά του αναπλ. υπουργού υγείας ο οποίος λοιδορώντας και συκοφαντώντας τους γιατρούς του ΕΣΥ, προετοιμάζει το έδαφος για εργασιακό μεσαίωνα.

Χανιά

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί και στα Χανιά, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρουν, ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους και σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται τα εξής:

Το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει ήδη εισαχθεί και συζητείται στη Βουλή, εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, η οποία ως υπερνομοθετικής ισχύος κείμενο ισχύει ήδη από το 2003.

Με την κλαδική συμφωνία την οποία συνήψαν γιατροί και Υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβρη του 2008, έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την οδηγία και ταυτόχρονα να επωφεληθούν οι γιατροί και το Σύστημα Υγείας»

Αυτή ήταν η άποψη των τότε (2008) συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ. Κάποιοι από τους οποίους σήμερα στελεχώνουν σε θέσεις εξουσίας τον κυβερνητικό μηχανισμό και συνυπέγραψαν τις τότε «επωφελείς» παρεκκλίσεις

Σήμερα, σε συνθήκες απογύμνωσης του ΕΣΥ από στελέχη και ειδικά από νέους στην ηλικία γιατρούς και σε συνθήκες συνειδητής φτωχοποίησης των εναπομεινάντων υπηρετούντων μεσηλίκων, οι ίδιοι πρώην συνδικαλιστές νομοθετούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να σεμνύνονται τουλάχιστον ότι έρχονται σε συμφωνία με το Ιατρικό σώμα, εισάγοντας εκ νέου παρεκκλίσεις από την οδηγία, από τις οποίες όμως το μόνο «όφελος» το οποίο προκύπτει στο Σύστημα Υγείας, είναι η μνημονιακή υποχρέωση περικοπής ακόμα παραπάνω των δαπανών για την Υγεία και από την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καθαρών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Όταν, κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης, ζητάτε από τους γιατρούς του ΕΣΥ να «βάλουν πλάτη» για 3 ακόμα χρόνια, λες και δεν το κάνουν εδώ και τουλάχιστον μια 10ετια, το μονό το οποίο τους αντιπαρέχεται είναι συνειδητά ψέματα περί δήθεν αύξησης της ωριαίας αποζημίωσης του υπερωριακού τους έργου (τεχνηέντως την αποσυνδέσατε από το ύψος του βασικού μισθού) και επιπρόσθετα λοιδορίες περί διαφθοράς, μάλλον αυτοί δικαιούνται να σας κατατάξουν πολιτικά στην ιδία κατηγορία με εκείνους που λίγα χρόνια πριν έλεγαν σε εσάς τους αριστερούς συνδικαλιστές ότι «η πατρίδα είναι φτωχή και δεν έχει να πληρώσει τους γιατρούς της».

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, κατά πλειοψηφία, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού εφόσον αυτό δεν εξασφαλίζει ούτε κατ’ελάχιστον την αξιοπρεπή διαβίωση των εξουθενωμένων από την υπερεργασία ειδικευμένων και ειδικευομένων Ιατρών τόσο σε συνθήκες εργασίας όσο και σε επίπεδο αμοιβών,

ζητά από την κυβέρνηση να το επαναφέρει, μόνο εφόσον εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις πλήρους εφαρμογής του με μαζικές προσλήψεις όπου χρειάζεται, εξασφάλιση αμοιβών οι οποίες θα αποτελούν κίνητρο για τους νέους γιατρούς να επιστρέψουν από τα 4 σημεία του ορίζοντα και επιτέλους την έμπρακτη υλική ανταμοιβή του έργου των ήδη υπηρετούντων.

Συμμετέχει δε στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 9/11 ημέρα ψηφισης του Νομοσχεδίου.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: