24ωρη απεργία νεκρώνει την Αθήνα: “Παραλύουν” Δημόσιο και μέσα μεταφοράς

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίστηκαν για την Τρίτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τι διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ

Ειδικότερα, 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) αλλά και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 πμ, ενώ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, στις 10:30 πμ, κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό καλεί και το ΠΑΜΕ.

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ

Μεταξύ των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, η δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και η κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 πμ, έχουν προγραμματίσει, από την πλευρά τους, τα πρωτοβάθμια σωματεία. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

“Χειρόφρενο” τραβούν τα μέσα μεταφοράς

Την Τρίτη, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό τραβούν χειρόφρενο, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Ξαφνικό χειρόφρενο και σε τρένα-προαστιακό

Αν και είχε προγραμματιστεί να κινηθούν κανονικά ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα σε όλη τη χώρα, με αιφνιδιαστική τους απόφαση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 π.μ. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ “λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα — Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός”.

Τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: