24 ώρες για κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτούμενων

Προθεσμία 24 ωρών έδωσε το Euroworking Group (EWG) στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ώστε η Ομάδα εργασίας του Εurogroup να εγκρίνει και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς και να ξεκλειδώσει η διαδικασία για την εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν και η Αθήνα καλείται να διευθετήσεις τις επόμενες ώρες είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπογραφή μνημονίου για το Ελληνικό, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει σήμερα.

Μόλις όλα τελειώσουν οι θεσμοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν με επιστολή στο EwG το γεγονός (σημ. ότι έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες) και να αρχίσουν να τρέχουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο ΔΣ την εκταμίευση της δόσης.

ΥΠΟΙΚ: Εκταμίευση έως τέλος Ιουνίου

Μέχρι αύριο (Τρίτη) το μεσημέρι θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, λέει η Αθήνα, με το υπουργείο Οικονομικών να βλέπει εκταμίευση της δόσης έως το τέλος Ιουνίου.

«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ” επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Τη δέσμευση της Αθήνας για άμεσο κλείσιμο των προαπαιτουμένων επιβεβαίωσε πηγή της ευρωζώνης που ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο το μεσημέρι.

«Αυτό θα ήταν πολύ καλό», σχολίασε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «μας αρκεί πλέον μια επιστολή – επιβεβαίωση από την Κομισιόν για να θεωρήσουμε την αξιολόγηση ως ολοκληρωμένη».

Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος». Σημειώνεται ότι η  μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση στο EWG της θετικής έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία όμως, όπως φάνηκε, δεν στάθηκε αρκετή για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκταμίευση, καθώς οι εταίροι επιμένουν ότι πρώτα πρέπει να διευθετηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα, ακόμη και τα ήσσονος σημασίας, και κατόπιν να δοθεί το πράσινο φως.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: