200 χρόνια από την Επανάσταση: Τιμούν τα "Ζάλογγα" της Ελλάδας στην Πρεβεζα

Εκδήλωση προς τιμήν των κορυφαίων στιγμών ηρωισμού και αυτοθυσίας στη διάρκεια του αγώνα για την Ανεξαρτησία πριν από 200 χρόνια

Τα «Ζάλογγα» της Ελλάδας και οι κορυφαίες στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας στη διάρκεια του αγώνα για την Ανεξαρτησία πριν από 200 χρόνια, τιμάει η Πρέβεζα με μία επιβλητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, σ’ ένα από τα συμβολικότερα μέρη της Ελλάδας, τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου.

Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο: «Τιμή στην αυτοθυσία της Ελληνίδας», θ’ αναδειχθούν και θα τιμηθούν περιοχές της χώρας που γυναίκες επέλεξαν να πέσουν στο γκρεμό και να βρουν τραγικό θάνατο, για να γλιτώσουν την σκλαβιά και την ατίμωση.

Τα αιωνία παραδείγματα περιοχών αυτοθυσίας και πάθους για την ελευθερία, που θα τιμηθούν είναι:

Στα Πομακοχώρια της Θράκης, την περίοδο του βίαιου εξισλαμισμού 16ος-17ος αιώνας, μικρές Πομακοπούλες επέλεξαν να γκρεμιστούν από τους βράχους για ν’ αποφύγουν τη σύλληψη από τους Τούρκους. Οι απότομοι βράχοι ονομάζονται από τους ντόπιους «Μόμτσκι Κάμεν» (ὁ βράχος του κοριτσιού).

Το 1680, στην Μπάφρα του Πόντου, 40 περίπου γυναίκες έπεσαν από την κορυφή του Κάστρου του Άλυ (μετέπειτα «Κίζ Καλεσί») προκειμένουν ν΄ αποφύγουν να αιχμαλωτιστούν από τον Χασάν Αλήμπεη.


Τον Δεκέμβριο του 1803, στο Ζάλογγο, 60 περίπου Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά έπεσαν στον γκρεμό για να μην σκλαβωθούν στον Βελή πασά, γιο του Αλή πασά των Ιωαννίνων.

Τον Απρίλιο του 1804, στην Ἱ. Μ. Σέλτσου, 250 περίπου γυναικόπαιδα Σουλιωτών γκρεμίστηκαν σε βάραθρο 300 μέτρων, αφήνοντας τα κορμιά τους στον Ασπροπόταμο γα να μην γίνουν σκλάβες στα χαρέμια του Αλή πασά.

Στις 30 Μαρτίου 1822 κατά τη σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς , χιλιάδες άνδρες καὶ γυναίκες συσσωρεύτηκαν στον Μελανιό. Εκεί πολλές γυναίκες μτ τα παιδιά τους έπεσαν στην θάλασσα, από την άκρη του γκρεμού (Κάβο Μελανιός), για να γλυτώσουν την ατίμωση και την δουλεία. Τὸ ίδιο συνέβη και στο χωριό Ανάβατος, όπου κατακρημνίστηκαν στ’ απότομα βράχια.

Στις 22 Απριλίου 1822, 13 Ναουσαίες έπεσαν στον ποταμό Αράπιτσα, πεθαίνοντας ελεύθερες αφού δεν αιχμαλωτίσθηκαν ποτέ άπό τούς Τούρκους του Εμπού Λουμπούτ, Βαλή της Θεσσαλονίκης.

Τον Μάιο του 1826, στην Χορηγόσκαλα Μεσσηνίας, μεγάλος αριθμός γυναικών, αφού έδωσαν άνιση μάχη με τις ορδὲς του Ιμπραήμ, έπεσαν στον γκρεμό.

Τον Μάιο του 1826, μετά την πυρπόληση της Αγίας Λαύρας, στο Καστράκι κοντά στο χωριό Σόλο τής Νωνάκριδος Αχαΐας, δεν ήταν λίγες εκείνες οι γυναίκες πού προτίμησαν να πέσουν με τα μωρά τους από τα βράχια, για ναμήν πιαστούν αιχμάλωτες από τούς τουρκοάραβες.

Στην εκδήλωση θα παραστούν αντιπροσωπείες από τις συγκεκριμένες περιοχές :

• Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

• Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η Αμισσός».
• «Σουλιῶτες»- Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης.
• Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας.
• Δήμος Χίου.
• Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρσός» Νάουσας» και Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «ἡ Αράπιτσα».
• Δήμος Καλαμάτας.
• Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννησις» Ακράτας.
• Χορευτικό Δήμου Πρεβέζης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου (10:15), κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες Αρχές και τους προσκεκλημένους , ολιγόλεπτη ιστορική αναφορά των γεγονότων από εκπρόσωπο του δήμου ή του συλλόγου της κάθε περιοχής, απόδοση τιμών από τους Σουλιῶτες-Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης.

Στη συνέχεια (13:00) στο χωριό Καμαρίνα θα πραγματοποιηθεί δρώμενο και παραδοσιακοί χοροί από τους προσκεκλημένους συλλόγους.

Την εκδήλωση διοργανώνουν: η Π.Ε. Πρεβέζης, ο δήμος Πρεβέζης και οι Δημοτικές Κοινότητες Καμαρίνας, Κρυοπηγής και Ωρωπού.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: