15 χρήσιμα κόλπα μαγειρέματος των σεφ που μαθαίνουν μόνο σε σχολές μαγειρικής


Οι επαγγελματίες σεφ κρατούν όλα τα μαγειρικά κόλπα τους μυστικά, μοιράζοντάς τα μόνο με τους μαθητές τους. Ωστόσο, παρακάτω θα βρείτε μια μικρή δόση της μαγειρικής σοφίας.

Αυτά είναι τα μαγειρικά κόλπα των επαγγελματιών σεφ από όλο τον κόσμο για να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα πιάτα σας τόσο γευστικά όσο ο Γκόρντον Ράμσεϊ. Ή και καλύτερα. Υπάρχει ένα μπόνους για εσάς στο τέλος του άρθρου: το πιο ασυνήθιστο κόλπο μαγειρικής που έχετε ακούσει ποτέ.


1. Η τέλεια μπριζόλα

Μη τηγανίζετε ένα κομμάτι κρέας που μόλις βγάλατε από το ψυγείο. Αφήστε το εκτός ψυγείου για μια ώρα ή δύο πριν το μαγείρεμα, ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τώρα θα τηγανίζεται ομοιόμορφα το κρέας και θα γίνει πολύ νόστιμο, ανεξάρτητα από το πώς σας αρέσει μαγειρεμένη η μπριζόλα σας. Εάν θέλετε μια όμορφη καφέ κρούστα, στραγγίστε όλη την υγρασία του κρέατος πριν από το τηγάνισμα.

2. Το πιο ζουμερό κρέας

Χρειάζεται χρόνος για να τηγανίσετε σωστά το κοτόπουλο ή το χοιρινό και είναι κρέατα που στο ψήσιμο μπορούν να «στεγνώσουν» πολύ εύκολα. Για να αποφευχθεί αυτό, πολλοί Ευρωπαίοι μάγειροι χρησιμοποιούν ένα απλό κόλπο: βάζουν το κρέας σε άλμη. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε μια άλμη: πάρτε 3 φλιτζάνια νερό και προσθέστε ¼ φλιτζάνι αλάτι και ¼ φλιτζάνι ζάχαρη. Ρίξτε την άλμη στο κρέας σας έτσι ώστε το υγρό να το καλύψει και τοποθετήστε το σε μπολ στο ψυγείο.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πάχος των μπριζόλων που έχετε – περίπου 1 ώρα για 1 κιλό κρέατος. Μην το αφήνετε για περισσότερο από 8 ώρες ή λιγότερο από μισή ώρα. Εάν μαγειρεύετε φτερούγες κοτόπουλου, ο χρόνος που θα χρειαστούν πρέπει να βασίζεται σε ένα μέσο βάρος 1 φτερούγας.

3. Αρωματικά μπαχαρικά

Για να βγάλετε τις φυσικές γεύσεις και να ενισχύσετε τη γεύση του μαύρου πιπεριού ή του κύμινου στο πιάτο σας, ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ψήνοντας τα μέχρι να βγουν τα αρώματα τους. Μετά από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γουδοχέρι για να αλέσετε τα μπαχαρικά σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαύρο πιπέρι με μαύρη πιπεριά και να σπάσετε τους σπόρους. Όταν το προσθέτετε στο πιάτο σας, θα έχετε ένα πολύ καλύτερο άρωμα και γεύση.

4. Ελαφριά και αφράτη ζύμη

Εάν θέλετε να φτιάξετε την τέλεια ζύμη, ακολουθήστε αυτόν τον απλό κανόνα: αφαιρέστε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο τη νύχτα πριν, για να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Θα μας θυμηθείτε.

5. Ψάρια με λεπτή κρούστα

Εάν θέλετε να τηγανίζετε τα ψάρια σε μια σχάρα, απλώστε λίγη μαγιονέζα πάνω τους για να δημιουργήσετε μια νόστιμη λεπτή κρούστα. Πάρτε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βυθίστε την άκρη στη σάλτσα και ελαφρώς απλώστε την στα ψάρια. Προσθέστε λίγο αλάτι και στη συνέχεια ψήστε το. Εγγυόμαστε ότι θα έχετε μια τέλεια χρυσή κρούστα.

Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη ποσότητα μπαχαρικών για τα ψάρια σας. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αλάτι. Όταν τα ψάρια ψήνονται, ψεκάστε τα με χυμό λεμονιού για το καλύτερο αποτέλεσμα.

6. Ψητή μπριζόλα χωρίς λάδι

Ο Αλέν Ντουκάς, ένας από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου, αποκάλυψε το μυστικό του για το μαγείρεμα μιας μεγάλης μπριζόλας. Η μπριζόλα τοποθετείται στην άκρη, διότι καθιστά το λάδι. Τώρα είστε σε θέση να μαγειρέψετε τη μπριζόλα σε βόειο λίπος, καθώς δημιουργεί μια νόστιμη κρούστα στις άκρες. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε λάδι ενώ μαγειρεύετε. Είναι τόσο απλό.

7. Κρεμώδης πουρές πατάτας

Πριν μετατρέψετε τις βραστές πατάτες σε πουρέ, πρέπει να τις στεγνώσετε σωστά. Απλά τοποθετήστε τες σε ένα καθαρό ζεστό τηγάνι και κρατήστε τες μέχρι να στεγνώσουν τα υπολείμματα νερού. Μην αφήνετε τη ζεστασιά να τις τηγανίσει. Όταν οι πατάτες είναι στεγνές, θα φτιάξετε τον καλύτερο κρεμώδη πουρέ.

Ένα μικρό μυστικό: για να αποφύγετε το πιτσίλισμα του ζεστού γάλακτος όταν πολτοποιείτε τις πατάτες, πολτοποιήστε μερικές σε μια κατσαρόλα, και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα.

8. Εξαιρετική κρεμώδης σούπα

Ακριβώς πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε τη σούπα λαχανικών, τηγανίστε ξεχωριστά όλα τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό. Το τηγάνισμα θα καραμελοποιήσει τη ζάχαρη στα λαχανικά και θα ενισχύσει τη γεύση τους. Το πιάτο θα είναι εξαιρετικό και γευστικό. Το ίδιο τέχνασμα μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα στιφάδο.

9. Οι καλύτερες τηγανίτες

Ανεξάρτητα από τη συνταγή που ακολουθείτε, προσθέστε πάντα 2 κουταλιές ξινή κρέμα στο μείγμα. Αυτό το τέχνασμα ταιριάζει σε όλες τις τιγανίτες και αποδεικνύεται ότι τις κάνει πολύ νόστιμες, αφράτες και χωρίς ανοίγματα.

10. Η ζάχαρη δεν είναι για γλυκύτητα

Η ζάχαρη μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο το αλάτι. Προσθέστε λίγη  ζάχαρη σε ένα πιάτο με τουρσί ή φρέσκια ντομάτα – η ζάχαρη θα μειώσει τη φυσική τους οξύτητα και θα κάνει την γεύση καλύτερη.

11. Το πιο δύσκολο: τέλεια τηγανητά αυγά

Τα 3 συστατικά των τέλεια τηγανισμένων αυγών είναι ένα παχύ τηγάνι, το βούτυρο και η ελάχιστη θερμότητα. Ζεσταίνουμε το τηγάνι και προσθέτουμε 1/2 κουταλιά βούτυρο. Πρέπει να λιώνει σιγά-σιγά. Σπάστε τα αυγά και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και απολαύστε τα απόλυτα τηγανητά αυγά.

12. Καθαρός ζωμός

Ένας καθαρός ζωμός είναι το κύριο συστατικό σε πολλές σούπες, σάλτσες και άλλα πιάτα. Για να κάνετε ένα τέτοιο ζωμό, πρέπει να μαγειρεύετε ένα κοτόπουλο σε χαμηλή φωτιά χωρίς καπάκι για τουλάχιστον 3 ώρες. Μην αφήνετε να βράσει και αφαιρέστε τους αφρούς που εμφανίζονται. Μετά το μαγείρεμα για 1,5 ώρα, μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό, σέλινο, καρότα και κρεμμύδια.

Όταν μαγειρεύετε βόειο κρέας ή αρνί, ίσως θέλετε να ψήσετε τα λαχανικά σας πριν τα προσθέσετε στη σούπα σας. Απλά τα κόβετε σε μισά και τα βάζετε σε ένα ζεστό τηγάνι χωρίς λάδι. Τηγανίζετε μέχρι να εμφανιστεί μια σκούρα καφέ κρούστα και στη συνέχεια τα προσθέτετε στο ζωμό. Αυτό το κόλπο θα κάνει τη γεύση του πιάτου σας πολύ πλούσια.

13. Τραγανή κόρα ψωμιού

Εάν φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, ίσως έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες με την κρούστα: είτε είναι πολύ λεπτή είτε πολύ παχιά. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα πολύ εύκολα τοποθετώντας ένα μπολ με νερό στο φούρνο σας όταν ψήνετε. Ο ατμός θα κάνει τη μαγεία και το ψωμί θα έχει μια ωραία τραγανή κρούστα.

14. Μαγειρέψτε σωστά τα κρεμμύδια

Χρησιμοποιήστε μέτρια φωτιά για το τηγάνισμα και προσθέστε το μαγειρικό λάδι και το βούτυρο στο τηγάνι. Κόψτε τα κρεμμύδια και τηγανίστε τα με λίγο αλάτι. Το αλάτι κάνει 3 καλά πράγματα: αφαιρεί τη δυσάρεστη μυρωδιά του κρεμμυδιού, τα βοηθά να μαγειρευτούν γρηγορότερα και τα καραμελοποιεί για να προσθέσει μια γλυκιά γεύση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο βούτυρο για το τηγάνισμα κρεμμυδιών. Εάν θέλετε να αποφύγετε να σκουρύνουν, χρησιμοποιήστε αντ ‘αυτού λιωμένο βούτυρο.

15. Μην φοβάστε το σκόρδο

Δεν φοβούνται μόνο οι βρικόλακες το σκόρδο! Η μυρωδιά του μπορεί να καταστρέψει μια επαγγελματική συνάντηση ή ένα ρομαντικό δείπνο. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να το φάτε, αλλά δεν θέλετε να τρομάξετε το ραντεβού σας, μην προσθέτετε σκόρδο στο πιάτο. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό σκόρδου στο πιάτο. Έτσι θα αποφύγετε τη δυσάρεστη μυρωδιά και θα απολαύσετε την αγαπημένη σας γεύση.

Μπόνους: Πείτε «όχι» στα αντικολλητικά τηγάνια!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι είναι πολύ δύσκολο να μαγειρέψετε κάτι και να δημιουργήσετε μια τραγανή κρούστα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι; Ο λόγος είναι η επίστρωση με την μη αντιολισθητική επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον τύπο σκεύους μόνο για τηγάνισμα αυγών και για τηγανίτες. Αλλά εάν θέλετε το κρέας ή τα ψάρια σας να έχουν μια χρυσή κρούστα, αγοράστε ένα νέο τηγάνι χωρίς επίστρωση. Θα νιώσετε τη διαφορά.


Πηγή - idiva.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: