13033: Στείλε 6 και κάνε γυμναστική ή περπάτησε σε αυτά τα μέρη της Αττικής

Γράφει

η Σταυρούλα Πεταλιού

Φωτογραφίες

Γιάννης Κέμμος

Η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται στις πόλεις με τους άφθονους χώρους αναψυχής και πρασίνου. Η έλλειψη πάρκων και πεζοδρόμων έγινε εμφανής περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια των lockdowns. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μπορεί να στέλνουν μήνυμα για προσωπική άσκηση, για την αναγκαία βόλτα οι περισσότεροι, αλλά οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Οι πιο πολλοί από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου αναγκάζονται να κινούνται στους δρόμους, στα μικρά πεζοδρόμια, ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μέσα στο σκληρό αστικό τοπίο.

Ολόκληρη η Αττική βέβαια προσφέρει περισσότερες επιλογές καθώς περιλαμβάνει ορεινές διαδρομές και πολλά πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Πού όμως μπορούμε να περπατήσουμε ή να αθληθούμε εάν μένουμε στην Αττική; Συγκεντρώσαμε τα πιο όμορφα μέρη της περιφέρειας τα οποία μπορείς να τα επισκεφτείς στέλνοντας πρώτα 6 στο 13033 αναλόγως με την περιοχή που μένεις.

Οι ιδανικότερες επιλογές για τους κατοίκους του κέντρου

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Στην καρδιά της πρωτεύουσας βρίσκεται η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο πεζόδρομος που «αγκαλιάζει» τον βράχο της Ακρόπολης και καταλήγει στην επίσης πεζοδρομημένη οδό Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο.

Τα όμορφα νεοκλασικά, τα πυκνά δέντρα και οι γραμμές του παλιού τραμ σβήνουν στο πλακόστρωτο. Έτσι θυμίζουν στους περιπατητές τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας.

Πλάκα

Πρόκειται για την παλαιότερη συνοικία της Αθήνας που είναι χτισμένη στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης. Η γειτονιά των «γκάγκαρων» δηλαδή των γνήσιων Αθηναίων με τα νεοκλασικά σπίτια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ακόμη και τώρα που είναι σχεδόν έρημη συνεχίζει να παραμένει… μαγική.

Τα Αναφιώτικα 

Το «νησάκι» της Αθήνας όπου θα δείτε λευκά σπιτάκια και στενά σοκάκια αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν κατακλύσει την πρωτεύουσα. Επειδή όμως οι τουρίστες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα είναι το ιδανικό μέρος για όσους μένουν μια «ανάσα» από το κέντρο και θέλουν να περπατήσουν.

Σταματήστε στην Ακρόπολη και περπατήστε την οδό Λυσικράτους (κοντά στους στύλους Ολυμπίου Διός) και από το μνημείο Λυσικράτους συνεχίστε στην οδό Σέλλεϋ.

Θησείο

Από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές είναι το Θησείο. Ή μάλλον ήταν προ lockdown. Τώρα ο πεζόδρομος είναι σχεδόν άδειος και όσοι αθλούνται, απολαμβάνουν την ποδηλατάδα ή τον περίπατό τους λιγοστοί.

Ο δρόμος έχει αρκετό πλάτος ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός ακόμη κι αν οι επισκέπτες αυξηθούν.

Λυκαβηττός

Το απόλυτο σημείο για να πάρετε καθαρό αέρα ενώ είστε στο κέντρο της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας.

Μια πεζοπορία από το Κολωνάκι στον Λυκαβηττό μέσα από τα δρομάκια που οδηγούν σε αυτόν είναι η επιλογή που θα σας βοηθήσει να «ρουφήξετε» το αστικό τοπίο.

Στην κορυφή του Λυκαβηττού θα βρείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα ενώ όλη η διαδρομή είναι περιτριγυρισμένη από πεύκα.

Για όσους μένουν στα δυτικά Προάστια

Ιδανική επιλογή για τους κατοίκους των δυτικών Προαστίων αποτελεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ανήκει στον δήμο Ιλίου και συνορεύει με το δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου και έχει συνολική έκταση περίπου 1.200 στρέμματα.

Εκεί εκτός από τον περίπατο σας μπορείτε να κάνετε γυμναστική στα υπαίθρια μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί.

Για τους Πειραιώτες

Η μεγαλύτερη αλλά και η ωραιότερη διαδρομή για βόλτα για όλους εκείνους που μένουν στον Πειραιά είναι από την άκρη της Πειραϊκής μέχρι τον λόφο της Καστέλλας. Έχει μήκος επτά χιλιόμετρα και είναι ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας.

Περπατήστε στον πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα από τα βράχια της Πειραϊκής μέχρι τη Μαρίνας Ζέας.

Μπορεί οι καφετέριες και τα ταβερνάκια που υπάρχουν εκεί να είναι κλειστά αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει και θα σας βοηθήσει να πιστεύετε πως είστε διακοπές ενώ βρίσκεται δίπλα στο κέντρο του Πειραιά.

Για όσους μένουν στη νότια πλευρά της Αττικής

Η Μαρίνα Φλοίσβου έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των όσων κατοικούν στα νότια προάστια. Είναι σαν μια μικρή και ανεξάρτητη πόλη μέσα στο Παλαιό Φάληρο. Υπό κανονικές συνθήκες είναι πολλά τα πράγματα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης, να πιει καφέ, να φάει αλλά και να παίξουν τα παιδιά του καθώς διαθέτει ακόμη και παιδότοπο.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μπορείτε να αρκεστείτε σε μια ποδηλατάδα, είτε σε έναν περίπατο με έναν καφέ στο χέρι.

Άλιμος

Για όσους είναι πιο δραστήριοι και επιθυμούν να χαρούν το τρέξιμο, το περπάτημα ή την ποδηλασία ένα φιλόξενο περιβάλλον, πλάι στο υγρό στοιχείο είναι ο Άλιμο.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε τη βόλτα σας το απόγευμα θα μπορέσετε να απολαύσετε και τη δύση του ηλίου.

Ούτε ακριβώς κέντρο ούτε όμως και βόρεια

Η «όαση» πρασίνου του Γαλατσίου. Βρίσκεται στα σύνορα τριών περιοχών της Αττικής, της Αθήνας, του Γαλατσίου και του Ψυχικού.

Το καλύτερο που έχει να προσφέρει είναι μια ωραία βόλτα μέσα στο πράσινο. Μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό και να γεμίσουν οι μπαταρίες.

Όσα πρέπει να ξέρετε για το μήνυμα στο 13033 και ειδικότερα για τον κωδικό 6

Το νούμερο 6 χρησιμοποιείται για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Ακόμα δύο τρόποι για να δηλώνουμε τις μετακινήσεις μας

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: