120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% των φόρων σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις» που παρουσιάζει η «Καθημερινή», περίπου 120.000 φορολογούμενοι καταβάλλουν φόρους ύψους 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος.

Πρόκειται για πολίτες με εισοδήματα 42.000 ευρώ και άνω, που αποτελούν μόλις το 1,6% των φορολογούμενων, σύμφωνα με δεδομένα από το 2014.

Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο χάνει και 16 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους. 

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, οι αυτοαπασχολούμενοι ρέπουν προς την φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο παροχής λογιστικών — χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο παροχής νομικών υπηρεσιών φοροδιαφεύγουν περισσότερο.

Όσον αφορά στις αιτίες της φοροδιαφυγής, είναι κυρίως η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία και οι χιλιάδες αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, οι άγαμοι είναι αυτοί που φαίνεται να φοροδιαφεύγουν λιγότερο σε σύγκριση με τους έγγαμους.

oikonomia

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: