10 πράγματα που μαθαίνεις μετά από 10 χρόνια γάμου

10 πράγματα που μαθαίνεις μετά από 10 χρόνια γάμου

10 πράγματα που μαθαίνεις μετά από 10 χρόνια γάμου

Και όσο τα συνειδητοποιείς καταλαβαίνεις πόσο ευτυχισμένη είσαι.

Κοιτώντας πίσω και αφιερώνοντας λίγο χρόνο (ίσως σας πάρει και λίγο παραπάνω) θα παρατηρήσετε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Η σχέση όσο εξελίσσεται περνά από διάφορα στάδια και δυστυχώς ή ευτυχώς όχι μόνο αυτή. Και εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε. Γινόμαστε πιο μυστήριοι, πιο απαιτητικοί, πιο περίεργοι, με απλά λόγια είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «Παραγνωριστήκαμε». Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα άλλαζες για κανένα λόγο.

• Έχεις κάποιον δίπλα σου. Μπορεί αυτό να γίνεται ενοχλητικό όταν βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι και τα μοιράζεστε όλα, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει πολλά περισσότερα. Είναι από τα πιο σημαντικά ίσως πράγματα σ’ αυτή τη ζωή να ξέρεις πως υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο που θα είναι πάντα εκεί ότι κι αν σου συμβεί. Θα σε προστατεύει και θα σε στηρίζει στα δύσκολα. Ο άνθρωπός σου, εκείνος που σε ξέρει καλύτερα απ΄όλους.

• Ο γάμος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις «κακός άνθρωπος». Ενώ στην αρχή είναι όλα τόσο τέλεια, ανυπομονείς να αποκτήσεις μια υπέροχη οικογένεια, να κάνεις παιδιά, να μοιράζεσαι το καναπέ και την τηλεόραση το βράδυ και γενικότερα για ένα περίεργο λόγο έχεις μια άλλη εικόνα στο μυαλό σου. Συγνώμη, δεν έχετε ακουστά πως η θεωρία με την πράξη διαφέρουν κατά πολύ; Ξαφνικά, το ροζ συννεφάκι διαλύεται και εσείς προσγειώνεστε στο σαλόνι του σπιτιού σας σε έξαλλη κατάσταση. Έχετε μεταλλαχθεί σε μια υστερική μαμά, που έχει κουραστεί να φωνάζει για τα ίδια πράγματα και μια σύζυγος που δεν μπορεί να βρει παρηγοριά στον άντρα της, επειδή εκείνος τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν παιδί από τα μικρά σας. Σωτηρία πουθενά και εκείνο με την μοιρασιά του καναπέ, λάθος. Αντιθέτως, το μόνο που χρειάζεστε τα βράδια είναι ένας άδειος καναπές, σε ένα ήσυχο δωμάτιο, κλειδωμένες αγκαλιά με ένα κουτί σοκολατάκια και ένα ποτήρι κρασί. Κι όμως, σ’ αυτό το δωμάτιο που μοιάζει με όαση δεν μπορείτε να καθίσετε για πολύ. Μόνες σας θα ανοίξετε την πόρτα για να δείτε τι κάνουν τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο γάμος και τα παιδιά είναι εθιστικά τελικά. Παραδεχτείτε το για να το αποδεχτείτε.

• Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Μεγαλώνετε τα μικρά σας με αξίες και αρχές. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η δικαιοσύνη. Κι όμως, στην οικογένεια σας δεν υπάρχει. Για ένα περίεργο λόγο η μαμά πρέπει να κάνει τα πάντα στην οικογένεια. Από τις δουλείες του σπιτιού, μαγείρεμα, ψώνια του σούπερ μάρκετ, μέχρι την πιο δύσκολη άσκηση μαθηματικών. Για ποια δικαιοσύνη και ισότητα μιλάμε λοιπόν;

• Όταν αναφέραμε παραπάνω πως πολλές φορές ο άντρας είναι πιο παιδί από τα παιδιά σας ίσως να σας φάνηκε υπερβολικό. Για ξανασκεφτείτε το. Μήπως εσείς του συμπεριφέρεστε κατά αυτόν τον τρόπο; Του θυμίζετε τα ραντεβού του, ξυπνάτε για να ετοιμάσετε πρωινό, δεν μπορεί να βρει τίποτα μόνος παρόλο που όλα είναι στη θέση τους τακτοποιημένα και πόσα ακόμα καθημερινά πράγματα περνούν από τα χέρια σας.

• Η βαρεμάρα είναι ωραίο πράγμα τελικά. Πριν από τα παιδιά, συνηθίζατε να πηγαίνετε βόλτες, για φαγητό, ταξίδια, ρομαντικούς περιπάτους και πόσα ακόμα πράγματα που κρατούσαν την ρουτίνα μακριά. Τα παιδιά άλλαξαν τις συνήθειες σας και έθεσαν νέες ανάγκες. Ξαφνικά, η έντονη κοινωνική ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα και οι ανάγκες των παιδιών μονοπωλούν τώρα το ενδιαφέρον σας. Κι όμως, η ρουτίνα που έχει έρθει πια για τα καλά στην ζωή σας σάς φέρνει για ένα περίεργο λόγο ακόμη πιο κοντά. Το χουχούλιασμα στον καναπέ και οι συζητήσεις χωρίς τα παιδιά είναι πλέον από τις αγαπημένες σας συνήθειες.

• Μην πέσετε στην παγίδα να αντιμετωπίσετε το σύντροφό σας ως ένα ακόμα πράγμα από τη λίστα που πρέπει να γίνει. Μην τον αφήνετε σε δεύτερο πλάνο. Να θυμάστε πως είστε και πλέον γονείς. Ο ένας ρόλος δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον άλλον. Μην παραιτήστε από τον ρόλο της γυναίκας, της ερωμένης, της συντρόφου. Μπορεί να μαζεύτηκαν πολλοί αλλά όλοι αυτοί είστε εσείς.

• Γελάστε. Μην τα παίρνετε όλα σοβαρά. Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το άγχος και να βάλετε όσο πιο πολύ μπορείτε το γέλιο στη ζωή σας. Βοηθά να έχετε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη οικογένεια.

• Μην ρίχνετε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Κάντε τα πάντα αλλά όχι αυτό. Είστε και οι δύο άνθρωποι με ανάγκες και θέλω, που κάποιες φορές έρχονται σε σύγκρουση. Το να αρχίσετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον και να θυμάστε πράγματα που είχαν γίνει τον περασμένο «αιώνα» δεν βοηθά πουθενά. Επικοινωνήστε τα παράπονά σας και τις ανάγκες σας αλλά όχι με την μορφή κατηγόριας.

• Κλείστε την τηλεόραση. Είστε όλοι μέρα έξω και τρέχετε σε δουλειές και υποχρεώσεις. Γυρνάτε κουρασμένοι όλοι στο σπίτι και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Η τηλεόραση είναι η πιο εύκολη και οικεία λύση. Όμως, δεν επικοινωνείτε έτσι. Φτάνετε σε ένα σημείο να ζείτε στο ίδιο σπίτι χωρίς να ξέρετε πράγματα ο ένας για τον άλλο. Αντί για την τηλεόραση λοιπόν βρείτε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Μιλήστε, παίξτε ένα επιτραπέζιο, ακούστε μουσική, χορέψτε κάντε ό,τι σας ευχαριστεί αλλά περιορίστε την τηλεόραση.

• Μην αφήνετε την προσωπική σας και κοινωνική σας ζωή. Είστε ζευγάρι μην το ξεχνάτε. Μπορεί οι απαιτήσεις της καθημερινότητας να σας δυσκολεύουν αλλά προσπαθήστε να βρεθείτε οι δύο σας. Τα παιδιά σας είναι όλη σας η ζωή αλλά έχετε ανάγκη κι ο ένας τον άλλον. Μείνετε ερωτευμένοι. Ο τρόπος που επικοινωνείτε ως ζευγάρι είναι ακριβώς αυτό που θα αναζητήσουν τα παιδιά σας μεθαύριο.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: