«Χρυσώνει» τους Θρακιώτες

«Χρυσώνει» τους Θρακιώτες
Η ELDORADO GOLD ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Μοιράζει χρήμα στη Θράκη η Eldorado Gold με σκοπό την αλλαγή του αρνητικού κλίματος για τις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή.


Στο μεταξύ, δεν προκάλεσε εντύπωση στους Θρακιώτες η εξαγορά της αυστραλέζικης Global Resources από την καναδική Eldorado Gold για τα μεταλλεία στις Σάπες. «Μπορεί η Eldorado Gold να είχε το 19% της Global Resources, αλλά οι Καναδοί έκαναν κουμάντο», λέει στην «Ε» ο εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Εβρου κατά των χρυσωρυχείων, Ανέστης Στρατιάδης.
Αλλά ούτε η είδηση ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, υπήρξε στέλεχος της μεγαλομετόχου τής Eldorado Gold, αμερικανικής κοινοπραξίας Fidelity, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. «Είχε έρθει εδώ πριν από 6 μήνες και πίεζε αρχές και φορείς να δεχτούν τις εξορύξεις χρυσού, μιλώντας για ανάπτυξη, για που θα πέσουν στον τόπο και για καταπολέμηση της ανεργίας», λέει ο Α. Στρατιάδης. Είχε προκαλέσει μάλιστα την έντονη αντίδραση της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των εξορύξεων χρυσού. Εκείνο το διάστημα είχε ανακοινωθεί ότι σε 20 μέρες θα γινόταν η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την εξόρυξη στο Πέραμα Εβρου.
Θέλει 90.000 στρέμματα
Οπως λέει ο Α. Στρατιάδης, η Eldorado Gold έχει δεσμεύσει μια έκταση 40.000 στρεμμάτων στη Ροδόπη για να κάνει έρευνες για χρυσό. «Αλλά προσπαθεί να επεκτείνει την έκταση των ερευνών σε 90.000 στρέμματα. Σκοντάφτει όμως στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ταχθεί κάθετα κατά των εξορύξεων χρυσού».
Γι” αυτό, προσθέτει, έχει επιδοθεί σε επίθεση δημοσίων σχέσεων. «Δίνει διαφημίσεις σε τοπικά κανάλια, ραδιόφωνα κι εφημερίδες, προσεγγίζει συλλόγους και φορείς, με σκοπό να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της εταιρείας και των εξορύξεων.
»Ρίχνουν πολύ χρήμα σε διαφημίσεις στα τοπικά ΜΜΕ, για να ανατρέψουν το αρνητικό σε βάρος τους κλίμα», τονίζει. Αναφέρεται και στα εμπόδια που συναντά η επένδυση του ζεόλιθου του Εβρου, σαν ένα κομμάτι μιας ευρύτερης πραγματικότητας, που επιχειρεί να στήσει η . «Ούτε το ζεόλιθο θ” αφήσουν να γίνει ούτε τη γεωθερμία. Δεν θα αφήσουν να προχωρήσει τίποτα στη Θράκη, για να πιέσουν να γίνουν οι εξορύξεις. Θέλουν να αυξηθεί η ανεργία για να πιέσουν μετά οι άνεργοι να προχωρήσουν οι εξορύξεις, για να μπορέσουν να δουλέψουν», λέει ο Α. Στρατιάδης.
Ο Ν. Μηταράκης, σε χθεσινές δηλώσεις του, αποκάλυψε ότι η αμερικανική εταιρεία Fidelity στο παρελθόν έχει επενδύσει στην σε σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι ΟΤΕ, COSMOTE, , Εθνική Τράπεζα, Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, Φουρλής και Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, προσπάθησε να διαφοροποιήσει την αμερικανική Fidelity Fund από την αγγλική Fidelity International, στην οποία εργάστηκε ο ίδιος, λέγοντας ότι οι δύο εταιρείες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Υποστήριξε ότι αποτελεί «επανάσταση» ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα παίρνει ποσοστά από τις εξορύξεις ως άμεσα έσοδα. Παραδέχτηκε ακόμη ότι, ενώ ο νόμος ορίζει το ποσοστό από 2%-3%, ακόμη δεν έχει οριστεί το ύψος του για τη συγκεκριμένη επένδυση. Επικαλέστηκε δικαστικές αποφάσεις για να υποστηρίξει ότι η Eldorado Gold εκπληρώνει τους περιβαλλοντικούς όρους και τόνισε ότι «σε ένα ευνομούμενο δεν καταργούνται οι συμβάσεις», γιατί αλλιώς δεν θα επενδύσει κανείς σε μια χώρα που υπάρχει αστάθεια.

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: