Χριστούγεννα χωρίς πολλά… λεφτά!

Χριστούγεννα χωρίς πολλά... λεφτά!

Οι μέρες των εορτών πλησιάζουν… τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες δημιουργούν μια διαφορετική από την συνηθισμένη ατμόσφαιρα.


Το κλίμα χαράς που συνηθίσαμε τα προηγούμενα δεν εξαφανίστηκε, απλά μεταμορφώθηκε… μεταμορφώθηκε σε ανησυχία, αγωνία, ανασφάλεια.

Η πραγματικότητα ίσως δεν βοηθάει για ευχάριστες σκέψεις και ανεμελιά κι όμως είναι τώρα η ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή αντίσταση μέσα στις γιορτές!

Μπορούμε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως και τότε… απλά χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια, χρειάζεται έρευνα αγοράς, δημιουργικότητα, φαντασία και κυρίως να βάλουμε – στην κυριολεξία – το χεράκι μας!

Περικοπές κάνουμε όλοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερήσουμε από τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας τη χαρά των ημερών που έρχονται.

Ένας προϋπολογισμός τηρουμένων των αναλογιών, είναι αναγκαίος και… φύγαμε! Και δέντρο θα στολίσουμε και δώρα θα ανταλλάξουμε και τις βόλτες μας θα πάμε και γιατί όχι και Χριστουγεννιάτικες εξόδους μπορούμε να προγραμματίσουμε… ακόμα – ακόμα και ταξίδι μέσα στις γιορτές σε μέρη μαγευτικά μπορούμε να κάνουμε.

Φαντάζουν ίσως τα παραπάνω ουτοπικά κι όμως… δεν είναι!

Ξεκινώντας από το ρεβεγιόν μπορούμε πολύ απλά να ακολουθήσουμε πρότυπα «δυτικού τύπου» μιας και οι περιστάσεις το καλούν! Είτε είστε οικοδεσπότες είτε καλεσμένοι μπορείτε να συν-λειτουργήσετε με την παρέα σας και να μοιραστείτε τα έξοδα ενός εορταστικού τραπεζιού. Αρκεί να ξεπεράσουμε τις πεπερασμένες αντιλήψεις και υπερηφάνειες του στυλ: «Μα καλά θα έρθουν σπίτι μας και θα κρατάνε το φαγητό τους και το ποτό τους;» Ω ναι! Και γιατί όχι δηλαδή, η παρέα είναι αυτό που θα μας ζεστάνει τις καρδιές μας και όχι οι ψευτοεγωισμοί και η από χρόνια ακατάσχετη μανία μας να παραστήσουμε τους «βολεμένους» που έχουν να σκορπάνε. Ας μείνουμε στην ουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας και ας αφήσουμε κατά μέρος τα υπόλοιπα…

Η διακόσμηση του σπιτιού είναι μια διαδικασία που μπορεί να κινητοποιήσει τη δημιουργικότητα και την ξεχασμένη φαντασία μας που συνήθιζε να καλπάζει άλλες εποχές…

Φτιάξτε μόνοι σας τη γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού σας. Αν το περσινό μας δεντράκι είναι σώο και αβλαβές δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάμε . Αν πάλι έχει υποστεί κάποια φθορά γίνετε δημιουργικοί και προσπαθήστε να επισκευάσετε μια μικρο- που σε άλλες εποχές θα σήμαινε άμεσα νέα αγορά.

Το ίδιο ισχύει και με τα στολίδια του δέντρου… Από κει και πέρα όσοι έχετε διάθεση να πάτε λίγο πιο μακριά, τότε πιστέψτε με ότι χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του ίντερνετ μπορείτε να ανακαλύψετε ατέλειωτους τρόπους διακόσμησης χρησιμοποιώντας, ζυμάρι, χαρτί, κουκουνάρια και δεκάδες ακόμα που θα ομορφύνουν το χώρο σας χωρίς να αδειάσουν το πορτοφόλι σας.

Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι μια ακόμα πρόκληση για όσους αποφασίσουν να γίνουν οι ίδιοι ζαχαροπλάστες. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και ότι άλλο έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Όλο και κάποιος που γνωρίζει από αυτά θα υπάρχει στον κύκλο μας, πρώτης τάξεως ευκαιρία για παρέα και δημιουργική συντροφιά με ανθρώπους που αγαπάμε!

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τούτες τις μέρες μπορούμε άνετα χρησιμοποιώντας και πάλι το ίντερνετ να «ξετρυπώσουμε» τις πιο ενδιαφέρουσες και συνάμα να ελαχιστοποιήσουμε ή και να εκμηδενίσουμε το . Όρεξη να’ χετε να διαλέγετε… πιστέψτε με αν αφιερώσετε μισή ώρα «ψάξιμο» με τον υπολογιστή σας, θα έχτε ένα καλεντάρι γεμάτο εξαιρετικές και φθηνές ή ακόμα δωρεάν εκδηλώσεις που μπορείτε να παρευρεθείτε!

Οι πιο τολμηροί μπορείτε ακόμα και να σχεδιάστε μια απόδραση ταξιδεύοντας σε προορισμούς της αρεσκείας σας. Τα αεροπορικά εισιτήρια όπως και τα ακτοπλοϊκά, η βενζίνη και γενικώς το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια… εδώ και πάλι χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να ανακαλύψουμε προορισμούς, προσφορές διαμονής και κόστος μεταφοράς. Η αγορά έχει προσαρμοστεί εν πολλοίς στις ανάγκες τις εποχής και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πράξουμε το ίδιο.

Όσο για δωράκια… εδώ κι αν χρειάζεται φαντασία, ψάξιμο και κυρίως αγάπη… ναι αγάπη διότι τα δώρα μας δεν χρειάζεται να είναι πανάκριβα για να «μετρήσουν». Με οικονομικές πρώτες ύλες, ή ακόμη και με υλικά που ήδη έχετε και δεν χρειάζεστε μπορείτε να κάνετε θαύματα. Επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα «φτιάξτο μόνος σου» και τα υπόλοιπα θα γίνουν παιχνίδι και βέβαια υπέροχα δώρα, γεμάτα ζεστασιά και αγάπη!

Ακόμα και τα μικρά παιδιά που περιμένουν με ανυπομονησία την έλευση του Άη Βασίλη μπορούν να μείνουν περισσότερο από ποτέ ευχαριστημένα! Επιλέξτε περισσότερα δώρα που όμως θα είναι απείρως οικονομικότερα και αυτό διότι στην περίπτωση των παιδιών δεν ισχύει το… ουκ εν τω πολλώ το εύ!

Πάρτε ένα μόνο από τα πολλά και ακριβά δώρα που έχει βάλει στην λίστα του το παιδί σας και προμηθευτείτε από πιο οικονομικά καταστήματα αρκετά μικρότερα δώρα, παιχνιδάκια και λιχουδιές, που δεν κοστίζουν πάνω από 10-20 συνολικά. Ο «σάκος του Άη Βασίλη» θα του φανεί γεμάτος, κι ας μην έχετε δώσει έναν ολόκληρο μισθό.

Σας παρουσιάζουμε μερικές πραγματικά πρωτότυπες και οικονομικές ιδέες για δώρα Χριστουγέννων, με μηδαμινό κόστος μεν, που θα προσφέρουν αμέτρητα χαμόγελα δε! Η έρευνα που κάναμε επιβεβαιώνει ότι όταν ψάχνεις βρίσκεις… ενδεικτικά λοιπόν:

Μεταλλικά κουτιά αποθήκευσης σε χριστουγεννιάτικα σχέδια: Όλοι αγαπάμε τα κουτιά αποθήκευσης. Είτε πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε για γλυκά, εργαλεία ή για καλλυντικά, είναι ένα δώρο που πάντα μπορεί να φανεί χρήσιμο. Συν ότι δίνει έξτρα πόντους και στην διακόσμηση.

Χριστουγεννιάτικες παντόφλες: Απαλές και άνετες παντόφλες σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια, είναι πάντοτε μία χαριτωμένη και safe επιλογή για μικρούς και μεγάλους.

Καλτσάκια σε πολλά χριστουγεννιάτικα σχέδια: Είναι άπειρα τα σχέδια σε καλτσάκια που κυκλοφορούν στην αγορά. Ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, σε πολλά χρώματα και με χριστουγεννιάτικα θέματα, θα κάνουν πιο ζεστές και cosy τις χειμωνιάτικες νύχτες μας! Μην ξεχνάτε ότι το καλοριφέρ φέτος δεν είναι και στα…καλύτερά του!

Μπλουζάκι με χριστουγεννιάτικες ευχές: Ένα λίγο πιο εκκεντρικό αλλά σίγουρα προσωπικό δώρο είναι να τυπώσετε την ευχή σας πάνω σε απλά φανελάκια και να τα χαρίσετε σε όποιον επιθυμείτε! Σχεδόν μηδέν κόστος με πολλή φαντασία και αγάπη!

Χριστουγεννιάτικη σύνθεση: Σύνθεση σε εντυπωσιακή πιατέλα με ποτηράκια για σε διάφορα μεγέθη και χριστουγεννιάτικες μπάλες, σε διάφορα χρώματα. Ένα πολύ όμορφο δώρο, που θα εκτιμηθεί από όλους τις μέρες των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικη ποδιά κουζίνας: Για τους λάτρεις της μαγειρικής- άνδρες και γυναίκες- ιδανικό χριστουγεννιάτικο δώρο θα ήταν μια χριστουγεννιάτικη ποδιά κουζίνας η οποία μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί και με πετσετάκια αντίστοιχου σχεδίου!

Xριστουγεννιάτια stickers για τα νύχια: Τα χριστουγεννιάτικα stickers για τα νύχια έχουν απίστευτη πέραση και σίγουρα θα εκτιμηθούν από όλες τις κοπέλες που θα ήθελαν να κάνουν εντυπωσιακές εμφανίσεις τις μέρες των Χριστουγέννων! Διατίθενται σε διάφορα σχέδια και χρώματα στα καταστήματα.

1 εκατομμύριο ευρώ!: Καλά διαβάσατε! Φέτος τα Χριστούγεννα μπορείτε να δώσετε 1 εκατομμύριο ευρώ σε αυτούς που αγαπάτε! Όχι αληθινά βέβαια ( δυστυχώς) αλλά ψεύτικα με τυπωμένους πάνω τους ήρωες κινουμένων σχεδίων. Ένα πιο ‘»παιχνιδιάρικο’» δώρο που θα προκαλέσει χαμόγελα, διάθεση για πλάκα και ακόμα μεγαλύτερη διάθεση για…όνειρα!

Xριστουγεννιάτικες καρφίτσες: Πρωτότυπες καρφίτσες με χριστουγεννιάτικα θέματα και ευχές σε πολλά νεανικά σχέδια. Θα τις βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σε ότι αφορά τις προσωπικές μας ανάγκες για αγορές και βέβαια εκείνη την ακατάσχετη μανία υπερκατανάλωσης που μέχρι πρότινος είχαμε, ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι, οι χειμερινές εκπτώσεις δεν απέχουν και πολύ!

Χριστούγεννα λοιπόν και εμείς όλοι περιμένοντας την γέννηση του θεανθρώπου στενάζουμε υπό το βάρος των συνθηκών… ευκαιρία να κοιτάξουμε ψηλά, να ανοίξουμε τις καρδιές μας, να αφήσουμε τις ψυχές μας ελεύθερες να ταξιδέψουν σε μέρη που ξέρουμε, σε μέρη που περπατήσαμε ξανά, ας γίνουμε παιδιά, τότε που όλα τα προβλήματα λύνονταν μονομιάς… ξέρετε γιατί; Γιατί πολύ απλά δίναμε σε αυτά που στ’ αλήθεια την είχαν… τη ζωή, το γέλιο, την αγάπη, τη θαλπωρή. 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί και είναι βέβαιο, ότι αυτά τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι μαγικά!!! 

Σταύρος Ζουλάκης – iefimerida.gr
Χριστούγεννα χωρίς πολλά... λεφτά! Χριστούγεννα χωρίς πολλά... λεφτά! Χριστούγεννα χωρίς πολλά... λεφτά! Χριστούγεννα χωρίς πολλά... λεφτά!

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: