Φιλιατρά: Σταμάτησαν του ρολογιού οι… χτύποι!

Φιλιατρά: Σταμάτησαν του ρολογιού οι... χτύποι!

Σταμάτησαν του ρολογιού οι… χτύποι, είναι τα μηνύματα που δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες από αναγνώστες του filiatranet.


Και παρότι, όπως μας λένε, έχουν ενημερώσει για το θέμα τους υπευθύνους, κοντεύει σχεδόν μήνας, από τότε που ακούστηκε για τελευταία φορά ο ήχος του ρολογιού, σύμβολο της πόλης των Φιλιατρών.


Μπορεί για κάποιους να μην δείχνει τόσο σημαντικό την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία των συμβόλων που αποτελούν το σήμα κατατεθέν μιας κοινωνίας.


Εξάλλου ο ίδιος ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, είχε γράψει το 2002 στο περιοδικό ΦΙΛΙΑΤΡΑ τα εξής:


«Το Ρολόι»
(Περιοδικό ΦΙΛΙΑΤΡΑ, Τ.168, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2002)


«Η λογική των Συμβόλων είναι κυρίαρχη στη διαχρονική πορεία της Ανθρωπότητας σε φυλές και δυναστείες, σε λαούς και έθνη, σε χώρες και πόλεις. Το Σύμβολο που έχει εμπεδωθεί μέσα από την ιστορική και πολιτιστική παράδοση για ότι αυτό εκφράζει και για ότι εμπνέει, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» στη συνείδηση ενός ατόμου ή ενός συνόλου ατόμων, μιας κοινωνίας.

Στη φιλιατρινή συνείδηση ως Σύμβολο έχει εμπεδωθεί το ρολόι της πόλης. Συνδέεται με βιωματική σχέση με τους φιλιατρινούς, ως αλλά και ως ήχος.

Δύο ήσαν οι ήχοι που συνήγειραν τις παλαιότερες γενιές των φιλιατρινών: 
η σειρήνα του ελαιουργείου, την εποχή του ράβδου, που οριοθετούσε χρονικά για τους ανθρώπους του μόχθου το μεροκάματο (και που έχει πλέον σιγήσει οριστικά) και οι χτύποι του ρολογιού – λες και σ΄αυτούς χτυπούσε η καρδιά της πόλης.

Κι όταν οι ήχοι αυτοί έπαψαν να ακούγονται και σταμάτησαν του ρολογιού οι δείχτες, το Σύμβολο ξεθώριασε και η ζωή στην πόλη έγινε περισσότερο μελαγχολική και μίζερη.

Όμως, να, που επιτέλους το ρολόι βρήκε και πάλι το ρυθμό του. Αναστηλώθηκε ως Σύμβολο.

Η εικόνα του αποτυπώθηκε στο νέο θυρεό της πόλης. Οι του κινήθηκαν ξανά και οι χτύποι του σημαίνουν και πάλι τις ώρες. Ώρες δημιουργίας.»

Κ. Ερανιώτης
Οπότε Δήμαρχε, όπως αναφέρει και ο ποιητής, στο χέρι σου είναι να χτυπήσει ξανά η καρδιά της πόλης μας…
Φιλιατρά: Σταμάτησαν του ρολογιού οι... χτύποι! Φιλιατρά: Σταμάτησαν του ρολογιού οι... χτύποι! Φιλιατρά: Σταμάτησαν του ρολογιού οι... χτύποι! Φιλιατρά: Σταμάτησαν του ρολογιού οι... χτύποι!

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: