Το «βομβαρδισμένο» παιδικό δωμάτιο

Το «βομβαρδισμένο» παιδικό δωμάτιο

Απλές συμβουλές και λύσεις για να μάθουμε στο παιδί μας πώς να διατηρεί το δωμάτιό του καθαρό. Σίγουρα κάθε φορά που αφήνετε το παιδάκι σας να παίξει μόνο του στο δωμάτιό του σκέφτεστε την που θα αντικρίσετε επιστρέφοντας…
και λίγο πολύ όλοι την ξέρουμε… Θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και αρκούν μόνο λίγα λεπτά για να γίνει.

Το θέαμα ενός δωματίου με αραδιασμένα και πεταμένα βιβλία, και σίγουρα προκαλεί πανικό και σύγχυση.

Πώς πρέπει όμως να συμπεριφερθούμε και πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο κόντρας και φυσικά να στερήσουμε στο παιδί τη δημιουργικότητα του και την ελευθερία της έκφρασης. Το παιδάκι θέλει πάντα να εξερευνά και εμείς πρέπει να το αφήνουμε να παίζει με όποιο τρόπο θέλει εκείνο με τα παιχνίδια του.

Συνεργαστείτε με το παιδάκι σας, εξηγείστε του τα πλεονεκτήματα ενός καθαρού και τακτοποιημένου δωματίου και βρείτε μαζί ευχάριστες και παιχνιδιάρικες τεχνικές που θα του δώσουν πιο εύκολα το κίνητρο να το κάνει… Τακτοποιήστε παίζοντας!

Ένα πρώτο βήμα είναι να δείξετε στο παιδάκι σας, χωρίς αυστηρότητα και φυσικά χωρίς να το μαλώσετε τα σημεία του δωματίου που είναι ακατάστατα. Στη συνέχεια συνεργαστείτε και δείτε μαζί ποια ρούχα ή παιχνίδια θεωρείτε άχρηστα (σπασμένα,χαλασμένα) ή απλά δεν χρησιμοποιεί. Για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική αυτή η διαδικασία χωρίστε τα παιχνίδια σε αυτά που είναι για πέταμα και σε αυτά που θέλει να χαρίσει σε άλλα παιδάκια, δίνοντας του δύο σακούλες και αφήστε το να τοποθετήσει τα ανάλογα. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το επιβλέπετε και να λέτε τη γνώμη σας συζητώντας μαζί του για το ποια μπορούν να παραμείνουν στο δωμάτιο και ποια όχι.

Αφού αδειάσει το δωμάτιο από τα περιττά και άχρηστα πράγματα μπορείτε να προχωρήσετε στις βασικές και απαραίτητες δουλειές, όπως σκούπισμα, σφουγγάρισμα και ξεσκόνισμα. Αφήστε το παιδάκι να βοηθήσει όσο του επιτρέπει το όριο ηλικίας του.

Χρησιμοποιήστε κούτες, ράφια και κουτιά αποθήκευσης και τοποθετήστε τα παιχνίδια έτσι ώστε το παιδάκι να μπορεί να πάρει με ευκολία κάτι που θέλει και να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φροντίσει κι εμείς για τη σωστή οργάνωση του δωματίου. Δεν έχουν κανένα νόημα η προτροπές και οι προσπάθειές μας όταν το παιδί μας δεν έχει που να βάλει τα πράγματά του, ή τα ράφια και τα ντουλάπια είναι πολύ ψηλά για να τα φτάσει.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια σας είναι ο προγραμματισμός. Ορίστε μια ώρα της ημέρας που θα γίνεται η τακτοποίηση του δωματίου και μην αμελήσετε να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία να θυμάστε ότι δεν πρέπει να επιβάλλουμε ποτέ στο παιδάκι μας να κάνει κάτι που δεν θέλει. Σημαντικό είναι να το ενθαρρύνουμε για τις προσπάθειες του, να το επαινούμε ακόμη περισσότερο όταν κάνει κάτι μόνο του και να το επιβραβεύουμε για όσο καταφέρνει να διατηρεί το δωμάτιο του καθαρό.

Με απλά βήματα, λίγη υπομονή και έχοντας στο μυαλό μας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, το καθάρισμα του δωματίου θα γίνει σιγά σιγά μέρος της ρουτίνας του παιδιού μας μαζί με το φαγητό, το μπανάκι του και το παιχνίδι του.

mammyland.com

Το «βομβαρδισμένο» παιδικό δωμάτιο Το «βομβαρδισμένο» παιδικό δωμάτιο

Το «βομβαρδισμένο» παιδικό δωμάτιο

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: