«Σαφάρι» του ΣΔΟΕ – Ξεσκονίζουν υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

«Σαφάρι» του ΣΔΟΕ   Ξεσκονίζουν υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το μπαράζ ελέγχων του στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Μέχρι στιγμής έρχονται στο φως στοιχεία – σοκ για την εν μέσω της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλοί επαγγελματίες αρνούνται να συμμορφωθούν με τους νόμους.

Πιο αναλυτικά από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ το διάστημα από την 25η Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου προκύπτει «όργιο» φοροδιαφυγής που σε ορισμένες περιοχές φτάνει στο 85%. Στις περισσότερες περιοχές φαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες δηλαδή πάνω από το 50% δεν εφαρμόζει τον νόμο. Σύμφωνα με το Οικονομικών κατά τους 1.465 ελέγχους βρέθηκαν συνολικά 731 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.904 παραβάσεις.

«Πρωταθλήτριες» στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται η Εύβοια και η Σκύρος με ποσοστό παραβατικότητας 85,13% αντίστοιχα, η Μήλος με 81,81%, η Κως με 78,38%, το Πόρτο Χέλι η Ερμιόνη και η Σπέτσες με 70,58%. Στα ύψη βρίσκεται η παραβατικότητα και στη Φωκίδα με 66,67%, στην Αργολίδα, την Λακωνία και την Αρκαδία με 64,10% αντίστοιχα. Ακολουθούν η με 63,73%, η Σίφνος με 62,5%, η με 59,63%, η Σαντορίνη με 56,36%, η Κορινθία με 52,17% και η Αχαΐα 50,38%. Ένας στους δύο καταστηματάρχες πιάστηκαν για φορολογικές παραβάσεις στη Σέριφο, τη Νάξο, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν, ενώ με τα κλιμάκια των ελεγκτών που έχουν για πρώτη φορά τη συνδρομή του λιμενικού θα είναι σε θέση να επισκεφθούν και πιο μικρά . «Τους κάνουμε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Κλείνουμε καταστήματα. Περνάμε νόμους. Μέχρι προχθές δεν υπήρχε δυνατότητα να ελέγξεις ταμείο καταστημάτων σε ή τον Αύγουστο. Περάσαμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επειδή η είναι κλειστή για να μπορούν τα συνεργεία του ΣΔΟΕ και της εφορίας να κατάσχουν εισπράξεις ταμείου όταν υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο» είπε στο ο υπουργός Οικονομικών, .

Παράλληλα πληθαίνουν οι αναφορές ανδρών του ΣΔΟΕ για περιστατικά ανυπακοής και προκλητικής συμπεριφοράς από τους καταστηματάρχες που αρνούνται να ελεγχθούν.

«Φύλλο και φτερό» τα πόθεν έσχες στο υπουργείο Οικονομικών

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο ελέγχων μπαίνουν τα πόθεν έσχες 436 υπαλλήλων, κυρίως διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με επιστολή του προς τους πρόεδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Νικόλαο Μυρτάκη ζήτησε την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση στοιχείων των 436 προσώπων που ελέγχονται.

Από τον Μάρτιο είχε ζητήσει να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες για περισσότερα από 200 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς φέρεται να έχουν βρεθεί «λαβράκια».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με την επιστολή ο υπουργός ζήτησε προτεραιότητα στα αιτήματα της εν λόγω Υπηρεσίας, όποτε και αν αυτά υποβάλλονται, καθώς, όπως επισημαίνει, πρωταρχικός στόχος της Υπηρεσίας είναι η αυτοκάθαρση του υπουργείου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης ανώτερων στελεχών εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ. Πιο συγκείμενα όσοι έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία καθήκοντα διευθυντή υποδιευθυντή, τμηματάρχη στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στο ΣΔΟΕ ή είναι ελεγκτές σε περιφερειακές διευθύνσεις αυτών των τμημάτων θα υποβληθούν σε έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης τους για την τελευταία δεκαετία, με έτος εκκίνησης το 2003.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 200 στελεχών του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος φαίνεται ότι βρήκε «λαβράκια» και γι’ αυτό διευρύνθηκε σε 436 άτομα.

«Σαφάρι» του ΣΔΟΕ   Ξεσκονίζουν υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ «Σαφάρι» του ΣΔΟΕ   Ξεσκονίζουν υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

«Σαφάρι» του ΣΔΟΕ   Ξεσκονίζουν υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: