Προσωρινός πρωθυπουργός από τη συριακή αντιπολίτευση

Προσωρινός πρωθυπουργός από τη συριακή αντιπολίτευση

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης θα διορίσει, εκτός απροόπτου, το Σάββατο προσωρινό πρωθυπουργό σε μια… προσπάθεια να αυξήσει τη διεθνή αξιοπιστία του, εν μέσω του πολύ υψηλού επιπέδου διπλωματικών προσπαθειών, μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για την επίλυση της κρίσης και τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου ανέφεραν αξιωματούχοι του συνασπισμού.

Μετά από μια εβδομάδα εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων που απείλησε να παραγκωνίσει τις προσπάθειες των χωρών που υποστηρίζουν το συνασπισμό, οι αξιωματούχοι του ανέφεραν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Αχμάντ Τουμέχ, θα πρέπει να διοριστεί στη θέση του πρωθυπουργού. «Θα διορίσουμε νέο πρωθυπουργό αύριο. Θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Χαλέντ Σαλέχ (φωτογραφία άρθρου) στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της συνέλευσης των 115 μελών του συνασπισμού.

Η συριακή αντιπολίτευση με την τοποθέτηση πρωθυπουργού επιχειρεί να σχηματίσει μια συνεκτική απάντηση απέναντι στη ρωσική πρωτοβουλία για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ σε αντάλλαγμα για την αποτροπή της στρατιωτικής επέμβασης των αμερικανών. «Η ρωσική πρωτοβουλία σιωπά όσον αφορά το κυρίαρχο θέμα της διασφάλισης ότι θα υπάρξει τιμωρία. Η επίτευξη πολιτικής λύσης δεν απαλλάσσει το σύστημα από το γεγονός ότι σκότωσε 1.466 αθώους πολίτες» δήλωσε ο Σάλεχ.

Το μέλος του συνασπισμού Χαλέντ Χόγια είπε ότι η αντιπολίτευση είναι ακόμα πρόθυμη να αρχίσει συνομιλίες με την Άσαντ , εάν και εφόσον αντιμετωπισθεί η ανισορροπία της στρατιωτικής ισχύος, μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του Άσαντ. «Δεν είμαστε εναντίον της Γενεύης 2 , αλλά όχι κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η ισορροπία δυνάμεων δεν είναι η σωστή τώρα» .είπε ο Χόγια.

Εν τω μεταξύ ο Σελίμ Ιντρίς επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η πρώτη αποστολή όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους αντάρτες έφθασε τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και δεν είναι μέλος του συνασπισμού , ο Ιντρίς έχει αναδειχθεί ως ένας ισχυρός παίκτης και αναμένεται να υποστηρίξει την τοποθέτηση του Τουμέχ στη θέση του πρωθυπουργού. Ο Τουμέχ επρόκειτο να ονομαστεί την Παρασκευή , αλλά αρκετά μέλη του συνασπισμού ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας μέχρι το Σάββατο σε μια σαφή προσπάθεια να «εκτροχιάσουν» τη διαδικασία.

Προσωρινός πρωθυπουργός από τη συριακή αντιπολίτευση Προσωρινός πρωθυπουργός από τη συριακή αντιπολίτευση

Προσωρινός πρωθυπουργός από τη συριακή αντιπολίτευση

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: