Ο Γεροντόπουλος και ο Ομέρ Τσελίκ εγκαινίασαν το σπίτι το Κεμάλ Ατατούρκ ως μουσείο

Ο Γεροντόπουλος και ο Ομέρ Τσελίκ εγκαινίασαν το σπίτι το Κεμάλ Ατατούρκ ως μουσείο
Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στο χώρο του τουρκικού προξενίου στη η ανακαινισμένη οικία των παιδικών χρόνων του αναμορφωτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, παρουσία – μεταξύ άλλων – του γενικού προξένου της Τουρκίας, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών και εκπροσώπων του Δήμου.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ και Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού προς τον κ.Γεροντόπουλο, ενώ ακολούθησε η ξενάγηση στην οικία – μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, , δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το του Κεμάλ Ατατούρκ.
Σε περίοπτη θέση έχει τοποθετηθεί άγαλμά του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται, τονίζοντας: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών».
Ο κ. Τσελίκ εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και βελτίωση των υποδομών ώστε να διευκολυνθεί και η αύξηση των ανταλλαγών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ανακαινισμένο μουσείο θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
«Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες», υπογράμμισε.
«Για το κτήριο αυτό εργάστηκαν ομάδες τεχνικών και από τις δύο χώρες και [...] θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και στο μέλλον, πάνω σε άλλα σχέδια, να εργάζονται μαζί» πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για τη συνδρομή με τις άδειες.
Από την πλευρά του ο κ.Γεροντόπουλος επεσήμανε το σεβασμό της φιλίας και της συνεργασίας των βαλκανικών λαών. «Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν» υπογράμμισε ο Έλληνας υφυπουργός.
Εκ μέρους του Δήμου, στα εγκαίνια παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κ. Ζέρβας.
Η οικία – μουσείο έχει αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην ατμόσφαιρα της εποχής. Στο ισόγειο υπάρχει και βιβλιοθήκη, πορτρέτα του Ατατούρκ και προβολής για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του.
Στον πρώτο όροφο περιγράφεται η ζωή του στη Θεσσαλονίκη κατά την παιδική ηλικία του, το σχολείο στο οποίο πήγε, καθώς και η φοίτησή του αργότερα στο Μοναστήρι (Μπίτολα), ενώ ο τελευταίος όροφος αναφέρεται στη στρατιωτική και πολιτική του δράση, μέχρι και τον θάνατο του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: