Μέχρι 600 ευρώ την ημέρα….(και βλέπουμε)

ΜΕ…ΕΚΣΚΑΦΕΑ ΣΤΑ ΑΤΜ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΠΗΓΑΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΠΟΥ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ – ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σοκ προκάλεσε στην η απόφαση του σε εισφορά 9,9 % για τις καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες άνω των 100.000 και 6,7 % για τις καταθέσεις που είναι κάτω των 100.000. Ηταν μία απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κύπριοι έμαθαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα άσχημα νέα και κατέκλυσαν τα ATM (το Σάββατο οι Τράπεζες είναι κλειστές) όπου και έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Μέχρι 600 ευρώ την ημέρα....(και βλέπουμε)Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα ΑΤΜ δε λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναλήψεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Τελικά, έγινε γνωστό ότι οι Τράπεζες επιτρέπουν την ανάληψη ποσού μέχρι 600 ευρώ από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας κ. Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης δήλωσε ότι το πρωί του Σαββάτου είχε παγώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών και συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι «φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία για το μνημόνιο στο Eurogroup».

Στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν ακόμη δυσμενέστεροι όροι εφόσων προβλέπει και την φορολόγηση των καταθέσεων 20-25% ενώ οι εταιρικοί (που ήταν το ισχυρότερο οικονομικό χαρτί της Κύπρου) αυξάνονται από 10-12%.

Η πολιτική συμφωνία Κύπρου-Eurogroup θεωρείται από τους κύπριους οδυνηρή και οι εταίροι ζήτησαν και πήραν κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων για τις οποίες, έως την Παρασκευή, τόσο το ΟΙκονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης όσο και ο νεοεκλεγής πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απέκλειαν. Σημειώνεται ότι για να ισχύσει η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη λαμβάνοντας τουλάχιστον 29 ψήφους.

Στη Λευκωσία έχουν αυξηθεί οι φωνές ότι υπήρξε ενα είδος εκβιασμού προς την Κύπρο υπό την απειλή του κλεισίματος τραπεζών από την ΕΚΤ. Πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Σαρρής αποκάλυψε ότι αντί του κουρέματος από το ΔΝΤ 40% επιτεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης εκ των καταθέσεων το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών. Είπε ακόμη ότι απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ημικρατικά και τραπεζικών λογαριασμών διατήρησαν την αυτονομία τους και πρόσθεσε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμό και διαχειρίσμο και δεν θα αποτελέσει δυσβασταχτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

Πάντως στη Λευκωσία θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε απόσυρση ρωσικών καταθέσεων από κυπριακές Τράπεζες.

Από το επιστρέφει εσπευμένα και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει στις 7 το απόγευμα στη μεγαλόνησο επικοινωνεί ήδη με τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ η σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει στις 11 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης μιλώντας προς «Το Βήμα» έκανε την εξής δήλωση: «Δεν είναι ένα «κούρεμα» με την κλασσική έννοια του όρου αλλά ένα ανταποδωτικό τέλος, το οποίο επιβάλλεται εφ΄άπαξ και θα έχει αντίκρυσμα στις προθέσεις της κυβέρνησης για έκδοση κρατικών ομολόγων, τα οποία θα έχουν όφελος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Συνωστισμός στα ΑΤΜ και στους δρόμους

Ενδεικτική της αγανάκτησης που επικρατεί μεταξύ των πολιτών στην Κύπρο ήταν η… επίσκεψη καταθέτη με εκσκαφέα σε υποκατάστημα της ΣΠΕ Κυπερούντας στη Λεμεσό το μεσημέρι του Σαββάτου: Ο καταθέτης δήλωσε εξοργισμένος θεωρώντας πως «ξεγελάστηκε με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες».

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, καταθέτες αναφέρουν πως συναλλαγές από τα ΑΤΜ γίνονται αλλά τα όρια ανάληψης είναι χαμηλότερα (όπως τα 200 ευρώ, αντί 600 ευρώ προηγουμένως). Δεν λείπουν και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες τα ΑΤΜ έχουν «στεγνώσει».

ΒΗΜΑ

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: