Κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο

Κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής…

«Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013 το Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας γνωστοποίησε την επιβεβαίωση λύσσας σε δείγμα κόκκινης αλεπούς που απέστειλε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Μ..Ε. Θεσσαλονίκης για εξέταση. Το κρούσμα αυτό είναι το δεύτερο που εντοπίζεται μέσα στα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και το 29ο σε όλη τη χώρα.

Η εστία εμφάνισης της λύσσας εντοπίστηκε σε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου, στην οποία υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους. Στην ως άνω περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και, ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Προκειμένου η υπηρεσία μας να αποτρέψει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, προληπτικά επιβάλλει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα:

1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

2. Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

3. Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς τη ζώνη 50km γύρω από την εστία της λύσσας επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν την μετακίνηση τους.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά.

Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διενεργήσει στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων με αεροπλάνα και ελικόπτερα για τον εμβολιασμό των αλεπούδων.

Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ.

Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων απαγορεύεται να τα ακουμπήσετε, να τα πατήσετε και να έρθετε σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση εντοπισμού τους σε κατοικημένη περιοχή, ενημερώστε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές».

Κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο Κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο

Κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: