«Κλείδωσε» η απάντηση για την αμυντική βιομηχανία

«Κλείδωσε» η απάντηση για την αμυντική βιομηχανία

Σε εξυγίανση εν λειτουργία με περιορισμό του προσωπικού προσανατολίζεται η για… τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και προκρίνει τη λύση της ιδιωτικοποίησης για τη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση της Αθήνας για το μέλλον των τριών εταιρειών οριστικοποιήθηκε κατά τις χθεσινές υπουργικές συσκέψεις και θα παρουσιαστεί στην τρόικα έως την Παρασκευή.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει «σπάσιμο» σε δύο μέρη των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ και εκκαθάριση εν λειτουργία. Πιο αναλυτικά τα ΕΑΣ θα διασπαστούν στο στρατιωτικό και το πολιτικό σκέλος. Το στρατιωτικό σκέλος θα διατηρηθεί προκειμένου να κατασκευάζει υλικό για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η εκκαθάριση θα προχωρήσει κανονικά στο πολιτικό σκέλος.

Για την ΕΛΒΟ προκρίνεται η λύση η εταιρεία να σπάσει και να διατηρηθεί μόνο το στρατιωτικό σκέλος προκειμένου να εξυπηρετεί τη συντήρηση των οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων.

Για την ΛΑΡΚΟ επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να πείσει τους δανειστές της χώρας ότι εάν μπει «λουκέτο» στις εταιρείες τότε το θα είναι μεγαλύτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα βασικά επιχειρήματα της Αθήνας είναι ότι ΕΑΣ και ΕΛΒΟ έχουν ανεκτέλεστα συμβόλαια για τα οποία η χώρα θα κληθεί να καταβάλλει υψηλά πρόστιμα. Επιπλέον μακροπρόθεσμα το κλείσιμο τους θα κοστίσει περισσότερο εάν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υποχρεωθούν να βγουν στην αγορά για να προμηθεύουν πολεμικό υλικό.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι οι τρεις εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειτουργίας αλλά επέμεινε ότι η εκκαθάριση θα γίνει με τις εταιρείες ανοιχτές. «Χρειάστηκαν τα τρία τελευταία περίπου 150 εκατ. να βάλει ο φορολογούμενος από την τσέπη του-θα μπορούσαμε με αυτά τα να δώσουμε και δεύτερο ΕΚΑΣ. Αυτό γίνεται με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που βάζει το χρήματα για να καλύψει τα ελλείμματα» είπε στον Βήμα Fm ο .

Σε ερώτηση για τις απολύσεις προσωπικού στην αμυντική βιομηχανία ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι: «Αυτά τα θέματα τα κουβεντιάζουμε».

«Κλείδωσε» η απάντηση για την αμυντική βιομηχανία «Κλείδωσε» η απάντηση για την αμυντική βιομηχανία

«Κλείδωσε» η απάντηση για την αμυντική βιομηχανία

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: