Θράκη: Καταρρέουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Θράκη: Καταρρέουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στη Θράκη, σύμφωνα με… ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης για τις μετακινήσεις ιατρών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη Θράκη βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ήδη Τμήματα και Κλινικές υπολειτουργούν ή αναστέλλουν για εβδομάδες τη λειτουργία τους και αντιμετωπίζουμε… σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε ορισμένες ειδικότητες.

Όσες μονάδες ακόμη λειτουργούν, λειτουργούν χάρις στις υπεράνθρωπες, μέχρι βαθμού φυσικής εξάντλησης, προσπάθειες του διαρκώς μειούμενου προσωπικού που καλείται με λιγοστά μέσα και γερασμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό να φροντίσει τους ασθενείς. Τα αιτήματα για επείγουσα προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μένουν αναπάντητα από το Υπουργείο δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει έστω και το παραμικρό ικανοποίησης των στοιχειωδών αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού της Θράκης.

Η κατάσταση είναι εξίσου τραγική σε ολόκληρη την χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες για την λειτουργία του συστήματος υγείας μειώνονται ακόμη περισσότερο για το επόμενο έτος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τοκογλύφων δανειστών και τραπεζιτών, σχεδιάζεται η πλήρης διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω της κατάργησης του ΕΟΠΠΥ και η ανακατεύθυνση των ασθενών του στα καταρρέοντα νοσοκομεία, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τίθενται σε διαθεσιμότητα, ακόμη και οι λιγοστοί οδηγοί των ασθενοφόρων. Η Διοίκηση μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης με απόφασή της δήλωσε την πλήρη αδυναμία της υπό αυτές τις συνθήκες να το κρατήσει σε λειτουργία το 2014.

Την στιγμή που λείπουν από τις μονάδες υγείας 6000 γιατροί και 14000 νοσηλευτές, η καμώνεται ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα ενώ τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να καλύψουν με τεχνάσματα το ερεβώδες κενό με ατελέσφορες μεθόδους όπως η πρόσληψη λιγοστών επικουρικών γιατρών με περιορισμένης διάρκειας επισφαλείς συμβάσεις, περιστασιακή αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι και μετακινήσεις «πλεονάζοντος» (!!!) ιατρικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ένα καραβάνι μετακινούμενων γιατρών διογκώνεται σιγά – σιγά σε ολόκληρη την χώρα, ανακυκλώνοντας τις ελλείψεις και επιβάλλοντας μια γενικευμένη υποβάθμιση.

Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι τυχαίο γεγονός ούτε μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι μέρος της συνολικότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συγκυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε. που θεωρεί την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών ως δυνάμει εμπόρευμα και κατά συνέπεια «υπερβολικό » για το κεφάλαιο και το του, η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων λοιπόν, απλώς εμποδίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της Υγείας – Πρόνοιας. Της πολιτικής που θέλει τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, ή να πληρώσουν για να νοσηλευτούν ή να πεθαίνουν στο δρόμο. Η παραπάνω πολιτική αντίληψη θέλει τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών φτηνό, ευέλικτο, επιστημονικό δυναμικό υποταγμένο στις απαιτήσεις της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι απαραίτητο και απαιτητό άμεσα:
Να σταματήσει η κοροϊδία της κινητικότητας και διαθεσιμότητας που αποβλέπει αποκλειστικά στη μείωση της προσφοράς του κράτους προς τους πολίτες του και στο «πέταγμα» στην ανεργία και στην υποαπασχόληση χιλιάδων εργαζόμενων.

Να σταματήσει η ειρωνεία των αποσπάσεων που ανακυκλώνει τα κενά και εξωθεί τους μετακινούμενους στην παραίτηση ή στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Επαρκή χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό με γνώμονα τις ανάγκες του πληθυσμού.

Κατάργηση οποιασδήποτε οικονομικής συμμετοχής των εργαζομένων και της αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων.

Επείγουσα πρόσληψη προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες υγείας και προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Θράκη: Καταρρέουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Θράκη: Καταρρέουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Θράκη: Καταρρέουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: