Εληξε η «πολιορκία» του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι

Εληξε η «πολιορκία» του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη έληξε η… πολιορκία των τρομοκρατών του εμπορικού κέντρου Γουέστ-γκέιτ στο Ναϊρόμπι με τις… δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας να έχουν, πλέον, τον πλήρη έλεγχο του τετραώροφου κτιρίου στο οποίο εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο αιματηρή ένοπλη επίθεση και ομηρεία που άφησε πίσω της 68 νεκρούς και 175 τραυματίες.

«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν κάθε επίπεδο του κτιρίου για να δουν αν υπάρχει ή αν κρύβεται κάποιος. Πιστεύουμε ότι όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί» ανακοίνωσε στο ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας.

«Oλοι οι όμηροι που κρατούνταν από τους άνδρες της οργάνωσης Aλ-Σαμπάμπ στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι έχουν απομακρυνθεί και οι ειδικές δυνάμεις της Κένυας δεν συναντούν πλέον καμία αντίσταση στο κτίριο» είχε, εξάλλου, δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κενυατικής κυβέρνησης Μανόα Εσιπίσου.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, οι όμηροι, έχουν απομακρυνθεί, αλλά δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε τίποτα», εξήγησε ο Μανόα Εσιπίσου.

«Οι ειδικές μας δυνάμεις βρίσκονται μέσα στο κτίριο και ελέγχουν όλους τους χώρους (…) Προς το παρόν δεν συναντάμε καμία αντίσταση», πρόσθεσε ο Εσιπίσου, εκτιμώντας ότι «το τέλος της πολιορκίας είναι κοντά».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν όλες τις πληροφορίες που τους έχουν δοθεί από την της Κένυας σχετικά με την ανάμειξη ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων στην επίθεση που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αμερικανικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Mια πηγή των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι έχουν ενημερωθεί για τις υποψίες των κενυατικών αρχών πως άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων εμπλέκονται στην επίθεση, μεταξύ αυτών πιθανώς και αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Κένυας, Τζούλιους Καράντζι, είχε δηλώσει χθες, Δευτέρα ότι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στο εμπορικό κέντρο είναι διαφόρων εθνικοτήτων.

«Υποψιαζόμαστε ποιοι είναι, από ποια χώρα προέρχονται και πόσοι είναι συνολικά. Υποψιαζόμαστε επίσης τι η επίθεση αυτή δεν αποτελεί ένα τοπικό συμβάν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία και έχουμε βάσιμες πληροφορίες που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο», είπε. Πρόσθεσε, πως είναι «ξεκάθαρο ότι στην επίθεση συμμετείχαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο».

Πηγή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε πως οι αρχές της Δύσης δεν έχουν πειστεί ακόμα σχετικά με αυτές τις εικασίες.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με το αν όντως Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι συμμετείχαν στην επίθεση, τουλάχιστον από την Κυριακή οπότε και η σομαλική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter την ευθύνη για την εισβολή στο εμπορικό κέντρο, δίνοντας τα ονόματα τριών Αμερικανών, ενός Καναδού, ενός Σουηδού, δύο Βρετανών και ενός Φιλανδού που ήταν μεταξύ των ενόπλων.

Πολλές αμερικανικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι ο εν λόγω λογαριασμός στο Twitter καθώς και οι σχετικές αναρτήσεις είναι ψευδείς.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι τα τελευταία , πολλοί Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στη Σομαλία για να εκπαιδευτούν ή να ενταχθούν στην Αλ Σαμπάμπ.

Εληξε η «πολιορκία» του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι Εληξε η «πολιορκία» του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι

Εληξε η «πολιορκία» του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: