Γράφουν το δίκαιο στα κράνη τους

Γράφουν το δίκαιο στα κράνη τουςΕδώ και περίπου έναν μήνα και αστυνομία καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής και ποδοπατούν βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα κρεσέντο βίας και παρανομίας, με θύματα τους κατοίκους του χωριού που εξακολουθούν ν’ αντιστέκονται. Η οργανωμένη επίθεση των περίπου 50 ατόμων που έκαψαν το εργοτάξιο σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου…
Την αμέσως επόμενη ημέρα ακολούθησε η ανάβαση του Δένδια μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή, που ζήτησαν συλλήψεις με κάθε τίμημα.
Μάλιστα, γύρω από το ζήτημα αυτό παίχτηκαν παρασκηνιακά, όπως πάντοτε συμβαίνει στο ευαγές ίδρυμα της ., θέσεις και… πρωτοτόκια στις τελευταίες κρίσεις – προαγωγές, με τις οποίες θα ασχοληθούμε αργότερα μόνο στον βαθμό που επηρέασαν τις εξελίξεις και τη σκοπιμότητα να εδραιωθεί στη το κλίμα βίας και τρομοκρατίας. Εν τω μεταξύ το ζητούμενο είναι πώς «αξιοποιούνται» τα όποια διαθέσιμα στοιχεία και μέσω ποιου «αγωγού» ροής χαλκευμένων πληροφοριών.

Τα… «στοιχεία»
Θα πρέπει πριν απ’ όλα να δούμε τι στοιχεία έχει στα χέρια της η αστυνομία για να φτάσουμε στο πώς επιχειρεί να τα αξιοποιήσει. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της πρώτης ημέρας και τη ροή των ανόθευτων ακόμη πληροφοριών, προερχόμενων από τις τοπικές αρχές, που δεν είχαν καπελωθεί ακόμη από κεντρικά ελεγχόμενους μηχανισμούς, οι δράστες, παρότι η επίθεση ήταν καλά οργανωμένη, άφησαν πίσω τους πολλά στοιχεία.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα είχαν ειπωθεί ανεπίσημα από αστυνομικές πηγές τότε, στο κατεστραμμένο εργοτάξιο βρέθηκαν μια κουκούλα τύπου full face, κηλίδες αίματος, αποτσίγαρα, ένας πυρσός, μολότοφ που δεν έσκασε και μία χειρουργική μάσκα. Από όλα αυτά τα ευρήματα αποσπάστηκαν δείγματα DNA. Επίσης, έχουν και κάλυκες από τους πυροβολισμούς με κυνηγετικά όπλα την ώρα της επίθεσης. Αυτό ήταν το τυράκι, αλλά η φάκα στήθηκε αμέσως μετά. Η υπόθεση, όπως είδαμε, αφαιρέθηκε από την αρμόδια τοπική αστυνομική αρχή για ν’ ανατεθεί στα σαΐνια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που υποθετικά είναι πιο καταρτισμένα και με μεγαλύτερη πείρα στη σοβαρών υποθέσεων.
Στο αρχικό στάδιο της έρευνας ο επικοινωνιακός μηχανισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν αχταρμά ανθρώπων, οι οποίοι συνέθεσαν την ομάδα που εξετέλεσε την επιχείρηση. Όλοι έλεγαν για την καλή οργάνωση και εξυμνούσαν τη μεθοδικότητα των ανθρώπων που σχεδίασαν το όλο εγχείρημα. Πώς όμως αυτοί οι τόσο καλά οργανωμένοι άφησαν πίσω τους τόσο πολλά στοιχεία; Μάλλον προφανής η αντίφαση.
Από την άλλη, ειπώθηκε – και αναπαρήχθη από αρκετά «συμβεβλημένα» ΜΜΕ – ότι μεταξύ των κομάντο ήταν και «καταδρομείς» από αντιεξουσιαστικές γκρούπες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό άλλωστε πήραν από τα διόδια όλα τα βίντεο με διερχόμενα τις προηγούμενες μέρες αυτοκίνητα για να δουν και να συγκρίνουν. Όμως το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε αμέσως μόλις η σκυτάλη της έρευνας… άλλαξε χέρια.
Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης μεσούσης της έρευνας έλαβε – άγνωστο από πού – την πληροφορία πως τα «κομάντο» της επιχείρησης που κατέκαψαν το εργοτάξιο και έθιξαν τα ισχυρά συμφέροντα των χορηγών του Δένδια είναι όλοι κάτοικοι της περιοχής. Τότε ακριβώς άρχισε η άγρια παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.
Η ΕΛ.ΑΣ. στοχοποίησε κάποιους κατοίκους και… εξαπέλυσε τα ΜΑΤ, που με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν τα χημικά για να γίνουν οι απαραίτητες κατ’ οίκον έρευνες με διπλή στόχευση. Η πρώτη να καταστεί συνείδηση ότι το παρανομεί για να αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα ακόμη και πάνω στο θεωρητικά απαραβίαστο οικογενειακό άσυλο και η δεύτερη για να «συγκεντρωθεί» όσο περισσότερο υλικό προς σύγκριση.
Άρχισαν λοιπόν τις εισβολές με βάση τη λίστα των προγραφών σε συγκεκριμένα σπίτια, γνωρίζοντας από πριν ότι εκεί θα βρουν κυνηγετικά όπλα τα οποία κατάσχουν και σχηματίζουν αστείες δικογραφίες της μιας ώρας, γνωρίζοντας ότι με τέτοια δικόγραφα οι εισαγγελείς είναι αδύνατο να απαγγείλουν κατηγορίες. Στην πραγματικότητα το κάνουν για να πάρουν DNA και αποτυπώματα και για να περάσουν από βαλλιστικό έλεγχο τα κυνηγετικά όπλα. Με τέτοιες αντιδικονομικές αλχημείες και τερτίπια προσπαθούν να «δέσουν» το γλυκό και να ικανοποιήσουν τη φιλοδοξία του Δένδια, που έχει υποσχεθεί γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σε ό,τι αφορά την παγίδευση των σταθερών και κινητών τηλεφώνων από τον σούπερ κοριό, καθώς και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όλων των κατοίκων, αυτό έγινε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της έρευνας από τους ασφαλίτες της Θεσσαλονίκης, που ψάχνουν να βρουν και ν’ αποκρυπτογραφήσουν λέξεις και νοήματα μέσα από συνομιλίες των κατοίκων. Πραγματικός τραγέλαφος. Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι που στήθηκε όλο αυτό το πανηγύρι της ανελεύθερης αδιακρισίας και της αυθαιρεσίας.

Έφοδοι και χημικά
Το όργιο βίας εις βάρος των κατοίκων άρχισε αμέσως μετά την αποχώρηση Δένδια από την περιοχή. Στις 21 Φεβρουαρίου οι γυναίκες της Ιερισσού κατήγγειλαν, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτησή τους – μεταξύ τους παιδιά και γέροντες –, έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA)».
Τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα «περί κατατρομοκράτησης πολιτών, τυφλών προσαγωγών, αναίτιων κρατήσεων, παράνομης λήψης γενετικού υλικού, εξαφανίσεων και απαγωγών προσαχθέντων από τις αστυνομικές αρχές» επιχείρησε να διασκεδάσει με ανακοίνωση διάψευσης η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την οποία εξέδωσε με καθυστέρηση δύο ολόκληρων ημερών, μιλώντας για έρευνες «στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Την ίδια μέρα (Σάββατο 23), σ’ ένα ρεσιτάλ αυτοδιάψευσης, η ίδια αρχή προχώρησε στη άλλων δύο κατοίκων, ενώ την Τετάρτη 27 απήγαγαν μια 15χρονη μαθήτρια, για να… «διασταυρώσουν» όσα είχαν υποστηρίξει επικαλούμενοι την ίδια κάποιοι από τους συγχωριανούς της που είχαν προσαχθεί τις προηγούμενες ημέρες! Ακολούθησαν την επομένη εκτεταμένα επεισόδια με ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ ακόμα και μέσα στο σχολείο, ενώ έκαναν άλλες τέσσερις στοχευμένες έρευνες και ισάριθμες συλλήψεις πολιτών.
Κι ενώ προγραμματιζόταν… σύσκεψη για τον κατευνασμό των πνευμάτων, η αστυνομία έκανε άλλες οκτώ προσαγωγές, ακριβώς μια ημέρα μετά τη μεγαλειώδη και ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων ενάντια στη συνεχιζόμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία και για την επιχειρούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος. Κοινώς η αστυνομία τον… χαβά της.


Το Ποντίκι

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: