Υγεία: Φάρμακο για την ψωρίαση με ευεργετική δράση για διαβητικούς

Υγεία: Φάρμακο για την ψωρίαση με ευεργετική δράση για διαβητικούς

Φάρμακο που χορηγούνταν για την αντιμετώπιση της ψωρίασης υπόσχεται θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη θεραπεία ορισμένων πτυχών…
του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μικρή αμερικανική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «The & ».

Έναυσμα για τη συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσαν προηγούμενες κλινικές δοκιμές, που έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο επιτίθεται σε ορισμένους τύπους Τ-λεμφοκυττάρων, οι οποίοι με τη σειρά τους επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Indianna στην Ινδιανάπολη υποστηρίζει ότι το φάρμακο βοηθά τον οργανισμό να παράγει ινσουλίνη και επιπλέον προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να το καταστήσει μια καλή εναλλακτική θεραπεία για τα άτομα με νεοδιαγνωσθέντα σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Στην κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, 33 ασθενείς λάμβαναν για 3 μήνες το παραπάνω φάρμακο σε εβδομαδιαία βάση. Στη συνέχεια, διέκοψαν τη λήψη του για ίσο διάστημα και έπειτα έκαναν άλλον ένα κύκλο θεραπείας. Το ίδιο πρόγραμμα ακολούθησαν και 16 άλλοι συμμετέχοντες, οι οποίοι όμως λάμβαναν αγωγή με placebo.

Αν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν έδειξαν κάποια διαφορά όσον αφορά στην παραγόμενη από το πάγκρεας ινσουλίνη σε διάστημα 2 ωρών από τη λήψη της τροφής, ωστόσο 4 ώρες μετά οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μάλιστα, δώδεκα μήνες μετά, η πρώτη ομάδα δεν χρειαζόταν να αυξήσει σημαντικά την ινσουλίνη που λάμβανε και είχε λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται αρκετά υποσχόμενα, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που να τα επιβεβαιώνει.

Υγεία: Φάρμακο για την ψωρίαση με ευεργετική δράση για διαβητικούς Υγεία: Φάρμακο για την ψωρίαση με ευεργετική δράση για διαβητικούς

Υγεία: Φάρμακο για την ψωρίαση με ευεργετική δράση για διαβητικούς

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: