Τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης αλλά και στην σκιά της ανεργίας που έχει απλωθεί πάνω από ολόκληρη τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή , ένα στα δύο καταναλωτικά δάνεια και ένα στα τέσσερα στεγαστικά έχουν πάψει να εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.

Τη ζοφερή της κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών συμπληρώνει η κατάρρευση της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς σχεδόν ένα στα δύο μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξόφλητο είναι πλέον ένα στα τρία δάνεια. Συνολικά τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ανέλθει στα 145 δισ. . Στα 52 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και στα 14 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προστίθενται 80 δισ. , που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.

Η έκρηξη των οφειλών από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπονομεύει κάθε προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας, στον βαθμό που το σύνολο των οφειλών φθάνει τα δύο τρίτα σχεδόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η παραπάνω εικόνα αμφισβητεί τα στοιχεία των τραπεζών, που περιορίζουν το ύψος των επισφαλειών στο 25% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Πηγή: iefimerida

Τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

xespao

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: