Πάνω από 150 οι νεκροί στο Πακιστάν – Από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ αναδύθηκε ένα νέο νησί

Πάνω από 150 οι νεκροί στο Πακιστάν   Από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ αναδύθηκε ένα νέο νησί

Πολύ ισχυρός σημειώθηκε στις 14:30, ώρα Ελλάδος νοτιοδυτικά του Πακιστάν. Όπως σημειώνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν ο ήταν μεγέθους 7,7 Ρίχτερ. Με βάση τα τοπικά μέσα κράτησε περίπου δύο λεπτά και έχει εκδοθεί «κόκκινος συναγερμός».

Νωρίτερα το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) έκανε λόγο για 7,5 Ρίχτερ, ενώ σε επόμενη ενημέρωσή του αναβάθμισε τον σεισμό στα 7,8 Ρίχτερ με επιφανειακό εστιακό βάθος μόλις 15 χιλιομέτρων. Τον σεισμό – «τέρας» ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε αραιοκατοικημένη και φτωχή περιοχή και συγκεκριμένα στο Μπαλουχιστάν, μόλις 69 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά της Αβαράν, της κοντινότερη πόλης. Το USGS υποστηρίζει πως οι δομές εκεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο σεισμό και ότι περίπου 121.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν βιώσει «πολύ ισχυρή» και «βίαιη» ανατάραξη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί. Διεθνή μέσα μεταδίδουν πως τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αγγίξει τους 1000. Ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.

Ο ισχυρός σεισμός έβγαλε στην επιφάνεια ένα νησί

Η σεισμική δόνηση, μάλιστα, ήταν τόσο ισχυρή που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μικρό νησί, έκτασης περίπου μισού χιλιομέτρου, κοντά στην περιοχή Γιάντα.

Το νησί αυτό λέγεται ότι έχει ορεινή επιφάνεια και έχει φτάσει έως και εκατό πόδια.

Πάνω από 150 οι νεκροί στο Πακιστάν   Από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ αναδύθηκε ένα νέο νησί

Πηγές: protothema-iefimerida

xespao

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: